Pääkirjoitukset

Trumpin suosio on hämmästyttävän suurta

On turha enää kysellä, voiko rääväsuisesta kiinteistömiljardööristä ja televisiotähdestä todella tulla Yhdysvaltain presidentti, maailman mahtavimman viran haltija.

Kyllä voi, vaikkei se kovin todennäköistä vieläkään ole. Joka tapauksessa Donald Trumpista on hyvää vauhtia tulossa republikaanien presidenttiehdokas.

Trump ja demokraattien Hillary Clinton ottivat kotiosavaltiossaan New Yorkissa murskavoitot kanssakilpailijoistaan.

Huomionarvoista on, etteivät Trumpin taannoiset loukkaavat puheet muslimeista, meksikolaisista, vammaisista tai naisista estäneet hänen menestystään itärannikolla, jota pidetään sikäläisittäin hyvin liberaalina.

Yleensä esimerkiksi muslimien leimaaminen tuo republikaaniehdokkaille ääniä paljon konservatiivisemmilla alueilla kuin New Yorkissa.

Vielä viime vuoden puolella poikkeuksellisen kärjekkäästi esiintyvään Donald Trumpiin suhtauduttiin lähinnä jonkinlaisena politiikan vitsinä.

Trumpin arveltiin hakevan lisää julkisuutta, vahvistavan omaan henkilöbrändiään tai sekoittavan republikaanipuolueen pakkaa vain näyttääkseen, että hän pystyy siihen.

Nyt, kesällä pidettävän republikaanien puoluekokouksen lähestyessä, äänenpainot ovat kovin erilaisia.

Trumpin viljelemä tietyntyyppinen vihapuhe, ihmisryhmien solvaaminen ja ajatukset Yhdysvaltojen eristäytymispolitiikasta oman maan ongelmien hoitamiseksi ovat saaneet paljon kannatusta.

Euroopassa Donald Trumpin vahvaa etenemistä on katseltu lähinnä epäuskon vallassa.

Täysin totta tietysti onkin, että jos Yhdysvallat vetäytyisi Euroopan sotilaallisesta puolustamisesta – tämä on yksi Trumpin linjauksista – maailman nykyinen turvallisuusjärjestelmä lentäisi saman tien romukoppaan.

Täytyy kuitenkin muistaa, että tällaista omiin ongelmiin keskittymisen teemaa käytti vaaliaseena aikanaan myös nykyinen presidentti Barack Obama. Yhdysvaltalaiselle äänestäjälle ja veronmaksajalle on vaikea perustella, miksi juuri hänen on maksettava vakaudesta toisella puolella maapalloa.

Puheista huolimatta Yhdysvallat on pysynyt puolustusliitto Natossa takaamassa rauhaa.

Donald Trumpin linjausten pitävyydestä ei vielä tiedetä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic