Pääkirjoitukset

Trumpin Yhdysvallat menettää arvostustaan

Kaukana takana taitavat olla ne ajat, jolloin maailman rikkaimmalla valtiolla Yhdysvalloilla oli periaatteellinen johtajuus myös kansainvälisellä näyttämöllä.

Näin voi huoletta päätellä viimeistään siitä globaalista vastalauseiden myrskystä, jonka presidentti Donald Trumpin ilmastopäätös synnytti.

Trump ilmoitti supervallan hylkäävän Pariisin ilmastosopimuksen. Samalla Yhdysvallat liittyi Syyrian ja Nicaraguan kyseenalaiseen seuraan.

Vielä muutama vuosi sitten pelkkä ajatuskin olisi ollut absurdi vitsi.

Trumpin ilmastosopimushylkäys tuli vain muutama päivä kehnosti sujuneen Euroopan-vierailun jälkeen. Ulkopolitiikan asiantuntijat ovat arvioineet Trumpin matkaa muun muassa katastrofiksi, epäonnistumiseksi ja Yhdysvaltojen tärkeimpiä etuja vahingoittaneeksi.

Nimettömänä esiintynyt Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies luonnehti jopa, että Trump on diplomaattisuhteissa kuin humalainen turisti: tyylitön ja kovaääninen.

Ei siis ole ihme, että tilanne huolestuttaa molemmin puolin Atlanttia. Yhdysvalloissa tiedetään varsin hyvin, että liittovaltion arvostus on rapisemassa kovalla vauhdilla.

Pariisin ilmastosopimus kokee erityisesti symbolisella tasolla merkittävän kolauksen, kun Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin saastuttaja kertoo vähät välittävänsä siitä.

Kovin paljon lisää hiilikaivostyöpaikkoja Trumpin temppu tuskin tuo Yhdysvaltoihin, mutta korkeaan teknologiaan ja puhtaaseen energiaan nojaavat työpaikat saattavat protestina jopa vähentyä. Suuri joukko talouselämän eliittivaikuttajia nimittäin ilmaisi pettymyksensä Trumpin toimintaan.

Lopulta paljolti on kyse kuitenkin osavaltioiden, kaupunkien ja jättiyritysten omista ilmastopäätöksistä.

Ex-ulkoministeri John Kerry luonnehti Trumpin ilmastopäätöstä yhdeksi itsetuhoisimmista toimista, jonka Kerry on koskaan nähnyt kenenkään presidentin tekevän.

Tällä Kerry viittasi sekä ilmastonmuutoksen vähättelyyn että liittovaltion kärsimään arvovaltatappioon. Jopa Kiinassa Yhdysvaltoja pilkataan nyt vastuuttomaksi ja itsekkääksi – ja juuri naurunalaiseksi joutumista presidentti Trump on pelännyt.

Uusimmat