Pääkirjoitukset

Tshernobylin katastrofi jätti pysyvät jälkensä

Tshernobylin ydinkatastrofi päivälleen 30 vuotta sitten oli karmea herätys koko ihmiskunnalle. Kaikki meni pieleen entisessä Neuvostoliitossa, nykyisen Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähellä sijaitsevassa ydinlaitoksessa.

Ydinvoiman turvallisuusriskit oli pakko ottaa aivan uudella tavalla vakavasti kaikkialla maailmassa. Turvallisuuden eteen on tehtävä kaikki voitava.

Mikään teknologia ei ole kuitenkaan täydellistä, ja jäljelle jää myös inhimillisten virheiden mahdollisuus.

Kaikkinainen luottamus ydinteknologiaan oli Tshernobylin jälkeen pitkään alamaissa.

Onnettomuus vaikutti merkittävästi ydinvoiman lisärakentamiseen ja pyrkimyksiin siitä luopumiseksi. Katastrofin kaikkia taloudellisia seurauksia on mahdotonta edes arvailla.

Samankaltainen, mutta rajallisempi on ollut myös viimeisimmän, Japanin Fukushimassa viisi vuotta sitten sattuneen ydinonnettomuuden vaikutus. Fukushiman kaikkea vakavuutta ei ole Suomessa asti edes ymmärretty.

Tshernobylin ytimen sulaessa elettiin vuotta 1986 ja valtavan moni asia oli toisin kuin nyt – onneksi.

Neuvostojärjestelmä, joka ylpeili ydinteknologiallaan, natisi liitoksissaan. Todellisuudessa turvallisuus oli monin tavoin pahasti retuperällä.

Onnettomuus tuli osittain onnettomien sattumien summana lähelle suomalaisia. Ilmavirtaukset toivat osan säteilylaskeumasta Suomeen.

Syntyneet pelot olivat täysin ymmärrettäviä: säteily aiheuttaa syöpää. Silti: Tshernobylin laskeuman suoria vaikutuksista syöpätapauksiin ei ole vieläkään voitu saada virallista näyttöä.

Se tiedetään varmasti, että ydinvoimaa koskeviin mielipiteisiin katastrofi vaikuttaa yhä.

Terve suomalainen epäluulo ei ole edelleenkään mitenkään väärin, ja se on ydinvoiman lisärakentajienkin otettava huomioon, kun Pyhäjoen Hanhikiven niemeen rakennetaan ydinlaitos osittain venäläisin voimin.

Suomalaisittain pieleen meni tiedottaminen Tshernobylin onnettomuudesta. Viranomaiset olivat housut kintuissa.

Onnettomuuden edetessä täällä elettiin päiviä epätiedon ja tiedonmurusten varassa.

Täydellisiä eivät ole edelleenkään nippelit, eivät röörit, eikä myöskään tiedottaminen, mutta valtavan paljon kaikki on edistynyt sitten onnettoman kevään 1986.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic