Pääkirjoitukset

Tsunami herätti suomalaisetkin

Suomalaiset oppivat kymmenen vuotta sitten uuden pahaenteisen sanan ja saivat muistutuksen ihmisen voimattomuudesta luonnonvoimien äärellä.

Valtavalla voimalla vyörynyt tsunami levitti tuhovoimansa koko Intian valtameren piiriin, paljon laajemmalle kuin joulurauhastaan pikkuhiljaa heräilleet suomalaiset saattoivat ensin edes arvailla. Tuhon todellisuus ja laajuus selvisivät vasta pala palalta.

Tsunameista ei tiedetty Suomessa yleisesti juuri mitään ennen nykyhistorian suurinta luonnonkatastrofia.

Tsunamin uhriluku nousi käsittämättömään: henkensä menetti peräti 226 000 ihmistä. Kysymys ei ollut yhdestä jättiaallosta, vaan aaltojen sarjasta, joka levitti valtavan laajalle alueelle tuhoa ja kuolemaa.

Japanilaisille ja muille tuliperäisten saarivaltioiden asukkaille tsunameihin varautuminen on ollut arkipäivää jo pitkään. Vedenalainen maanjäristys ei sinänsä ole mikään tavaton ilmiö, mutta 10 vuotta sitten tuhovoima yllätti kaikki varoitusjärjestelmätkin. Valmiuksia riittävän nopeaan reagointiin ja tiedonvälitykseen ei ollut.

Tsunamin suurin opetus oli se, että ihminen on edelleen avuton luonnonvoimien rinnalla. Luonnonmullistuksiin voidaan varautua ja tuhoja voidaan lieventää ja parhaimmillaan ehkäistä, mutta ikinä ei päästä kiinni niiden alkulähteille. Kun mannerlaatat liikkuvat, myös avuttomuus mahdottoman edessä on osattava tunnustaa. Tuhot voidaan korjata, mutta ei läheskään aina estää ennakolta.

Länsimaisessa tiedonvälityksessä suurimman huomion keräsivät Thaimaan lomarantojen uhrit, kun tiedot syrjäisten rannikoiden ja saarten uhreista, tavallisista, usein köyhistä ihmisistä tulivat vasta päivien päästä katastrofista.

Khao Lakin lomaparatiisi muuttui yhdessä jyrinässä helvetiksi. Oli traagista, että rantalomaa viettäneet länsimaalaiset eivät edes tienneet, mikä heitä uhkasi, ennen kuin oli liian myöhäistä.

Henkensä monien muiden maiden kansalaisten joukossa menetti 179 suomalaista. Järkytys oli syvä ja ennen muuta kaikille yhteinen.

Suomessa tsunami herätti ennätyksellisen suuren auttamishalun. Suomalaiset lahjoittivat eri jopa 27 miljoonaa euroa uhrien auttamiseen ja alueiden jälleenrakennukseen.

Kansainvälisen hädän hetkellä kosketuspinta oli monille henkilökohtainen. Katastrofi kosketti monia suoraan. Uhrien joukossa saattoi olla omia sukulaisia tai tuttuja. Tsunami surmasi myös tunnettuja julkisuuden henkilöitä ja rakastettuja taiteilijoita jopa perheineen.

Sittemmin tasavallan presidentiksi valittu Sauli Niinistö on ollut vaitelias omasta ja läheistensä selviytymisestä. Kirjassaan Hiljaisten historia Niinistö kertoo nähneensä lähestyvän vesiseinän ja juosseensa rannalta poikansa kanssa. Pelastus löytyi sähkötolpasta, jota ilman Suomella ei olisi tänään vankasta kansansuosiosta nauttivaa tasavallan presidenttiä.