Pääkirjoitukset

Tuetut taksikyydit on saatava toimimaan

Jos kuljetuspalvelut eivät Kanta-Hämeessä ala pian pyöriä, peli on vihellettävä poikki ja etsittävä toinen toimija kyytejä välittämään.
Taksit tarvitsevat melkoisen määrän laitteistoa, jotta kyytien vastaanottaminen eri tahoilta onnistuu.

Yhteiskunnan sponsoroimissa taksikuljetuksissa on kesän kuluessa tapahtunut muutoksia, jotka kuumentavat kyytiläisiä.

Kela-kyydin terveyskeskukseen tai sairaalaan saa, jos terveydentila sitä edellyttää ja siitä on terveydenhuollon antama todistus.

Muutos on, että kuljetuksia välittävät nykyään Kelan tarjouskilpailun voittaneet alueelliset sopimuskumppanit. Kanta-Hämeessä se on Tampereen Aluetaksi.

Kustannusten säästämiseksi matkoja on mahdollista yhdistellä. Se on viisasta, kun yhteiskunnan varoilla toimitaan, mutta myös ilmastoystävällistä. Yhdistely tosin tuo kyytien välittämiseen ylimääräistä vaikeusmomenttia.

Muutoksen alkua heinäkuussa voi kuvailla kaaokseksi. Kanta-Hämeessä tilanne ei ole reilussa kahdessa kuukaudessa merkittävästi parantunut.

Useimmissa maakunnissa kyydit saatiin alkuhämmennyksen jälkeen toimimaan sujuvasti muutamassa viikossa, täällä ei.

Syyskuun alussa Kela langetti Tampereen Aluetaksille 10 000 euron sopimussakon. Se edellyttää yhtiöltä ripeitä toimia tilanteen korjaamiskesi.

Sama yhtiö voitti tarjouskilpailun myös ns. sote-kyydeistä, joita kunnat myöntävät vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolakien nojalla.

Toiminta alkoi pääosin syyskuun alussa. Ongelmat ovat aivan samoja kuin Kela-kyydeissä.

Puheluihin pitäisi vastata noin minuutissa. Monet ovat yrittäneet yhteyttä tuntikausia. Jos kyyti luvataan, se saattaa olla tulematta tai tulla huomattavasti myöhässä. Keskussairaala on jopa joutunut perumaan toimenpiteitä tämän takia.

Kun tarjouskilpailun voittaa, toiminta tulee resursoida niin, että palvelu pyörii. Koska muualla on onnistuttu, alkuvaikeuksien tiliin nykyisiä pulmia ei enää voi panna.

Kela- ja sote-kyytejä käyttävät sairaat, iäkkäät ja vammaiset. On todella väärin, että heikkokuntoiset ihmiset joutuvat roikkumaan luurissa tuntikausia, eivätkä ehkä sen jälkeenkään saa kyytiä.

Jos palvelut eivät Kanta-Hämeessä ala pyöriä, Kelan ja kuntien on vihellettävä peli poikki ja etsittävä toinen toimija kyytejä välittämään.