fbpx
Pääkirjoitukset

Tuhkarokon uhka on otettava vakavasti

Viime kädessä vastuu lasten rokotesuojasta on heidän vanhemmillaan. Ihmiset matkustavat paljon, eivätkä välttämättä itsekään tiedä omaa rokotushistoriaansa.
Tieto rokotushistoriasta on arvokasta, kun arvioidaan riskiä sairastua tarttuviin tauteihin. Tämän rokotuskortin haltija on saanut rokotuksen tuhkarokkoa vastaan vuonna 1979. Kuva: Henna Mäntymaa
Tieto rokotushistoriasta on arvokasta, kun arvioidaan riskiä sairastua tarttuviin tauteihin. Tämän rokotuskortin haltija on saanut rokotuksen tuhkarokkoa vastaan vuonna 1979. Kuva: Henna Mäntymaa

Mikä yhdistää Kongon demokraattista tasavaltaa, Samoaa, Ukrainaa, Kanta-Hämeen keskussairaalaa ja viimeksi Hyvinkäätä? Tuhkarokko.

Kongossa on tänä vuonna kuollut tuhkarokkoon ainakin 5 000 ihmistä, heistä suurin osa alle viisivuotiaita lapsia, kuten myös pienessä Samoan saarivaltiossa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tapausten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti myös Euroopassa, esimerkiksi Ukrainassa.

Viime perjantaina todettiin keski-ikäisellä suomalaismiehellä tuhkarokko Hyvinkään sairaalassa. Hän oli matkustanut ulkomailla, eikä hänen rokotesuojastaan ole varmuutta (mm. Yle 24.11.).

Viime viikolla Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa havaittu tapaus on vastaavanlainen.

 

Ihmiset matkustavat paljon, eivätkä välttämättä itsekään tiedä omaa rokotushistoriaansa. Kunniaansa on noussut vanha kunnon paperinen rokotuskortti.

Aikapommi, joskin onneksi rajallinen, tikittää Pohjanmaan rannikolla, joissa rokotekattavuus on päässyt eli päästetty heikkenemään.

Ennen rokotteen keksimistä vuonna 1963 epidemioiden uhreja saattoi olla vuosittain arviolta 2,6 miljoonaa. Näitäkö synkkiä aikoja haikailevat lapseltaan rokotuksen kieltävät?

Rokotekriittisyys on vain tiettyyn rajaan saakka ymmärrettävää, mutta ehdottomasti ei enää muuttuessaan jyrkäksi ja masinoiduksi rokotevastaisuudeksi, jonka seurauksena on tappavan epidemian riski.

Kantahämäläisten rokotesuojan on todettu olevan hyvää suomalaista keskitasoa (HäSa 23.11.).

Vain annettu rokotus ehkäisee tartunnalta. Kuten WHO varoitti viime elokuussa: korkea kansallinen rokotekattavuus ei riitä, vaan samaan on päästävä jokaisessa yhteisössä, perheessä ja jokaisen lapsen kohdalla (Yle 29.8.).

Viime kädessä vastuu lasten rokotesuojasta on heidän vanhemmillaan. Varsinaisen rokotuspakon puuttuminen ei saa estää terveydenhuoltoviranomaisia toimimasta asiassa päättäväisesti. Mitään pakkoa tai välttämättä edes patistusta ei tarvita, kun ymmärrys asian vakavuudesta on riittävää.

Menot