fbpx
Pääkirjoitukset

Tuleva hallitus tarvitsee opposition tukea

Rinteen talouslinjauksiin jäi sopivasti ilmaa molempiin suuntiin.
Kuvassa Antti Rinne. SDP Puoluevaltuuston kokous valkoisessa Salissa. Tilaisuus Rautatientorilla. Eduskuntavaalit. Puolue. Demarit. Helsinki 17. Maaliskuu 2019. COM.PIC / MAURI RATILAINEN

Täytyy toivoa, että puolueet hoitavat pakolliset vappupuheensa matalalla profiililla. Poliittinen kulttuuri on muutoksessa, mutta miksi ihmeessä eri puolueet viestivät vaatimuksiaan ja reunaehtojaan hallitusneuvotteluihin voimakkaan julkisuuden kautta?

Vaalien alle kuuluva kielenkäyttö tuntuu jääneen päälle. Olisi hyvä muistaa, että kaikesta väännöstä ja uhoamisesta huolimatta joidenkin näistä olisi mahduttava samaan hallitukseen.

Perinteiset suuret puolueet saivat historiallisen matalan kannatuksen. Mielenkiintoista on seurata, miten esimerkiksi SDP:n ja kokoomuksen näkemykset verotuksesta ja maan taloudesta räätälöidään samaan hallitusohjelmaan. Alustavia vastauksia moneen kysymykseen saadaan tänään, kun puolueet antavat vastauksensa.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on voinut tarkoituksella jättää alkuvaiheessa talouspolitiikan taustalle. Näin hän pystyy pitämään ovia auki niin vasemmalle kuin oikealle.

Perussuomalaiset tuskin edellisestä kerrasta oppineena on tunkemassa tähän hallitukseen. Pidemmällä tähtäimellä puolue on kuitenkin otettava mukaan. Puolueen saama kannatus osoittaa sen, etteivät perinteiset puolueet ole onnistuneet samalla tavalla puhuttelemaan kansaa.

Myös perussuomalaisten suhtautuminen Euroopan unioniin on muuttunut. Aikaisemmin he halusivat pois EU:sta, kun nyt haluavat olla muuttamassa yhteisöä sisältä päin.

Tasavahvojen puolueiden ajassa voi myös olla mahdollisuus uudenlaiseen kulttuuriin, jossa uudistuksia ja päätöksiä saadaan aikaan neuvottelemalla ja parlamentaarisesti sopimalla.

Monella hankkeella on kiire. Niin kiirettä ei kuitenkaan pitäisi olla, että jatkuvasti törmätään perustuslaillisiin ongelmiin ja hallituksen itsensä asettamiin aikatauluihin.

Ajatus parlamentaarisista komiteoista voi maistua vanhalta, mutta näihin mietintöihin pääsisivät tai joutuisivat kaikki puolueet sitoutumaan hallituksen kokoonpanosta riippumatta.

Ainakin sote ja sosiaaliturvan uudistus sotu ovat sen kokoluokan hankkeita, ettei millään puolueella ole varaa turhaan poliittiseen jarrutukseen.

Menot