fbpx
Pääkirjoitukset

Tulipalo oli jälleen kerran väärin sammutettu

Vastuutaan kantavan pääministerin ylle oli tavattoman helppo heittää synkkää varjoa. Maaperä on otollinen, kun EU:ssa oli tällä kertaa jaettavana vain yhteistä kurjuutta.
Pääministeri Sanna Marin saapumassa viime lauantaina EU-huippukokouksen neuvottelupaikalle Brysselissä. Kuva: epa08553592
Pääministeri Sanna Marin saapumassa viime lauantaina EU-huippukokouksen neuvottelupaikalle Brysselissä. Kuva: epa08553592

Päätökset Euroopan unionin elvytyspaketista olivat historiallisia ja vaikutuksiltaan niin laajoja, että niistä seuraa vielä pitkään poliittista kuohuntaa ja myös ilmeistä levottomuutta kansalaisten keskuudessa.

Epätietoisuus ei helpota leimaamalla perussuomalaisten tapaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) toiminta perustuslain tai perustuslakivaliokunnan kannan vastaiseksi.

Etukäteen arveluttavaa oli, että huomattava osa elvytyksestä kylvetään jäsenmaille avustuksina. Neuvotteluissa saavutettu suhde oli kuitenkin siedettävämpi kuin etukäteen pelätty.

Elvytyspakettiin oli tulossa mukaan myös laaja yhteisvastuu, jonka mukaisesti unionimaat olisivat suoraan samassa velkaveneessä. Suomen myötävaikutuksella laaja yhteisvastuu onnistuttiin kuitenkin torjumaan, kun kullekin maalle sovittiin enimmäisvastuu.

Kun tilanne on uusi ja – edelleen historiallinen – eivät asiantuntijatkaan ole olleet siitä sekä EU:lle tyypillisesti koukeroisista muotoiluista yksimielisiä. Näin Suomessakin avautui hallituksen kylki poliittisille pistimenkärjille.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) on tehnyt kantelun oikeuskanslerille Marinin toiminnasta. Lisäksi muita vastaavansisältöisiä kanteluita on tehty useita muitakin.

Perussuomalaiset vaati eduskuntaa lomaltaan pikaisesti koolle pääministerin toimintaa käsittelemään. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan pääministeri on ylittänyt neuvotteluissa toimivaltuutensa ja rikkonut Suomen perustuslakia (Yle 23.7.).

Väitteet ovat kovia ja ne edellyttäisivät jo esityshetkellä vankkoja perusteluita.

Nyt jää käteen vain se, että tulipalo oli jälleen kerran väärin sammutettu. Kysymys on poliittisesta leimaamisesta ilman vähäisintäkään pyrkimystä vaihtoehtojen esittämiseen.

Vastuutaan kantavan – ja kiusallisen suositun – pääministerin ylle oli tavattoman helppo heittää synkkää varjoa. Maaperä on otollinen, kun EU:ssa oli tällä kertaa jaettavana vain yhteistä kurjuutta.

Heinäkuisia ukkospuuskia on säestänyt kohtalainen ja kesäkomediaksikin kutsuttu poliitikkojen Twitter-myrsky, mutta aidosti ja toivottavasti asiallisesti asiaan palataan syksyllä normaalissa järjestyksessä.

Menot