Pääkirjoitukset

Tuloerojen kasvusta poliittinen lyömäase

Tuloerojen kasvu on ollut vuosikausia oiva poliittinen lyömäase varsinkin porvarihallituksia vastaan. Osin ansaitusti, osin ei.
Tuloeroista puhuttaessa setelit vilisevät silmissä. Kuva: Juha Neuvonen

Vuosi sitten nousi iso haloo, kun jotkut kehtasivat Tilastokeskuksen tietoihin nojautuen ilakoida, että tuloerot olivat toissa vuonna aavistuksen laskeneet.

Nyt Tilastokeskus tarjoaa oppositiolle terävän astalon: tuloerot kasvoivat viime vuonna.

Hienoa on, että reaalitulot kasvoivat kaikissa pienemmissäkin tuloryhmissä ja etenkin alimmassa tulokymmenyksessä.

Suupieliä kääntää tieto, että reaalitulot kasvoivat suurituloisilla selvästi enemmän kuin keski- ja pienituloisilla.

Ei käy kiistäminen, että väestön suurituloisimman kymmenesosan tulotaso kasvoi prosentuaalisesti huomattavasti paremmin kuin muilla ja tuplasi nousutahdin verrattuna pienituloisimpaan kymmenesosaan.

Tuloerojen kasvu saa karvaat mausteensa kansan syvien rivien herravihasta.

Rikkaiden tuloja kasvattavat mm. omaisuustulot kuten arvopaperien ja muun omaisuuden myyntivoitot, joista vähävaraiset eivät voi edes haaveilla.

Rikkaiden menestys johtui siis talouskasvusta. Taloussuhdanne keikauttelee tuloeroja juuri suurituloisilla.

Juha Sipilän (kesk.) hallitusta ei voi pitää tyystin osattomana, sillä työllisyyden kasvu on pitänyt tuloerot Suomessa käytännössä ennallaan.

Hallituksen politiikka on hyödyttänyt paremmin työssäkäyviä kuin etuuksien saajia, mikä sopiikin työllisyyttä korostaville hallituspuolueille.

Tuloerot olivat Tilastokeskuksen mukaan pienimmillään 1980-luvulla. Suhteelliset tuloerot alkoivat kasvaa lamakurimuksen jälkeen 1990-luvun lopulla. 2010-luvulla kokonaismuutokset ovat olleet sittenkin vähäisiä.

Kaikesta huolimatta juuri usko köyhien kurjistumisesta ja kyykyttämisestä elää poliittisissa debatissa vahvana. Yksinkertaistettu sanoma vetoaa kuulijoihin.

Laajemmassa mittakaavassa tuloerot Suomessa ovat silti selvästi vähäisemmät kuin EU:ssa keskimäärin, sillä tulonsiirrot ja verotus tasaavat eroja.

Tuloeroista messuaminen on kuin bensan kaatamista liekkeihin. Kovin humisee, mutta ihmeempää ei tapahdu. Ellei sitten vaaliuurnilla.