Pääkirjoitukset

Tuloloukkujen purku onnistuu perustulolla

Perustulokokeilua valmisteleva tutkimusryhmä on saanut työnsä valmiiksi. Kokeilun on tarkoitus alkaa ensi vuonna. Testi on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Suomen työelämä on muuttunut kovaa vauhtia. Teollisuudesta on vuosikymmenessä hävinnyt yli satatuhatta työpaikkaa.

Korvaavia työpaikkoja on syntynyt lähinnä palvelualoille. Ei kuitenkaan samaa tahtia kuin teollisuudesta on hävinnyt.

Tekemätöntä työtä palvelualoilla on paljon. Ongelma on vain siinä, ettei työn teettäminen, kuten ei monissa tapauksissa työn vastaanottaminenkaan, kannata.

Palvelualoilla on paljon matalatuottoisia töitä, joita vielä tehdään paljon osapäiväisesti. Ongelmia tulee siitä, että yhteiskunnan tuilla elävää ei tuollaisen työn vastaanottaminen kannata. Tuet leikkautuvat 300 euron suojaosan jälkeen jyrkästi. Kun vielä työn vastaanottaminen katkaisee tukien maksun ja uuden alkaminen voi kestää viikkoja, on parempi olla jouten.

On myös paljon itsensä toiminimellä työllistäviä, jotka nyt joutuvat hakemaan henkensä pitimiksi toimeentulotukea.

Paljon on niitäkin, jotka ryhtyisivät itsensä työllistäjiksi, mutta eivät työmarkkinatuen menetyksen pelossa uskalla tehdä sitä.

Tutkimusryhmä on hakenut edellä mainittuihin ongelmiin ratkaisua perustulosta. Monien asiantuntijoiden mielestä hyvin toteutettu perustulo ei maksaisi sen enempää kuin nykyinenkään järjestelmä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö väläytti perustuloksi 560 euroa kuukaudessa kaikille työikäisille. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.) eilen luovutetussa esiselvityksessä perustulon taso olisi 550-750 euroa, eikä siitä maksettaisi veroa.

Perustulo edellyttää reaaliaikaista tulorekisteriä, joka mahdollistaisi, ettei esimerkiksi 1 400 euron tulorajan jälkeen perustuloa enää makseta.

Suomessa työelämä napaistuu. On huippuosaajia, asiantuntijoita ja erikoisammattilaisia, joille voidaan maksaa jopa selvästi nykyistä enemmän.

Sitten on taviksia, jotka tekevät tunnollisesti työnsä, mutta työ ei ole erityisen tuottavaa. Monille heistä perustulo kaventaisi tuloeroja suhteessa edellä mainittuihin ryhmiin.

Palkkaerot voivat kasvaa, tuloerot eivät. Työllisyysasteen nouseminen on osittaisenkin perustulon ensisijainen tavoite.