Pääkirjoitukset

Tulos tai ulos sinetöi Juha Sipilän kohtalon

Syy mahalaskuun on luettavissa uuden kirjan nimestä. Liike-elämän oppeja, niin tehokkaita kuin ne olivatkin, soveltaa tuskin kukaan hetkeen suomalaiseen politiikkaan.
Pääministeri Juha Sipilä Kesärannassa Helsingissä 12. elokuuta 2015. Kuva: MARKKU OJALA
Pääministeri Juha Sipilä Kesärannassa Helsingissä 12. elokuuta 2015. Kuva: MARKKU OJALA

Juha Sipilän pääministerikausi päättyi eronpyyntöön juuri ennen hänen puolueelleen keskustalle tulossa viime keväänä ollutta tyrmäävää vaalitappiota.

Tietokirjailija Risto Uimosen maanantaina julkistettu teos Tulos tai ulos. Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi (WSOY) käsittelee suomalaista poliittista lähihistoriaa.

Tiliä tapahtumista ei ole juuri tehty, ja syiden ja seurauksien arviointia ovat sumentaneet niiden läheisyys ja poliittiset intohimot sekä antipatiat.

Sipilän jäljiltä kannatuskurimuksesta ylös kamppaileva keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ensi lauantaina Kouvolassa. Keskusta tarvitsee uuden alun.

Monilla mittareilla, kuten työllisyyskehityksellä mitattuna Sipilän hallituksen politiikka oli onnistunutta. Silti Sipilä poliitikkona epäonnistui, mille Uimosen kirjassa haetaan selityksiä, kenties jopa liiankin ymmärtäväisiä.

Uimonen arvioi Ylen politiikan toimittajan Pekka Kinnusen mukaan Sipilän vaikeuksien johtuneen enemmän ympäristön vastarinnasta kuin hänen omista virheistään.

Kirjailijan myötäsukaisuudesta Sipilää kohtaan mainitsee kriittisessä arviossaan toimittaja Unto Hämäläinen Helsingin Sanomissa.

Hämäläinen luonnehtii (HS 2.9.), että ”kovalla politiikalla oli saatu aikaan kovia tuloksia”. Sen jälkeen Sipilä oli asettanut itselleen kenties yltiöpäisen tavoitteen: keskustan piti olla vaalien jälkeen suurin puolue ja hänen on saatava jatkaa toiselle pääministerikaudelle.

Syy Sipilän mahalaskuun on luettavissa Uimosen kirjan nimestä: Tulos tai ulos. Periaate sopii huonosti, jos ollenkaan politiikkaan, jossa on jätettävä tilaa tilanteiden muuttumiselle ja neuvotteluvaralle.

Sipilä nousi vuonna 2011 liike-elämästä politiikkaan ja lähes suoraan keskustan johtoon. Vuoden 2015 vaalivoiton jälkeen hänellä oli valtakirja kansalta. Keskeisiä hallituskumppaneita olivat kokoomuksen Alexander Stubb ja perussuomalaisten Timo Soini.

Stubbin kujanjuoksu, perussuomalaisten hajoaminen ja uusi nousu sekä muun muassa pakolaiskriisi eivät voineet olla vaikuttamatta Sipilän poliittiseen kohtaloon. Hänen oppejaan, niin tehokkaita kuin ne olivatkin, soveltaa tuskin kukaan ainakaan hetkeen suomalaiseen politiikkaan.