Pääkirjoitukset

Tupakkadirektiivi tiukentaa otteita

Otteet tupakanvastaisessa taistelussa kiristyvät entisestään, jos Euroopan unioni ja sen mukana Suomi saavat aikaan uuden tupakkatuotedirektiivin ja vievät sen myös kansalliseen lainsäädäntöön.

Direktiivi kieltäisi tupakan maustamisen nykyistä houkuttelevammaksi makuaineilla, muun muassa mentolilla. Näin siksi, että nuorten kynnys aloittaa tupakointi nousisi, kun tupakka maistuisi tupakalta eikä miellyttävältä makuaineelta. Direktiivi muuttaisi myös savukerasioiden ulkonäköä. Niiden pinta-alasta 75 prosenttia sisältäisi terveysvalistusta tai tupakanvastaista pelottelua, esimerkiksi kuvia tervaisista, syövän runtelemista tupakoijan keuhkoista.

Suomessa kansan raitistaminen tupakan paheesta on kestänyt jo vuosikymmeniä ja tuloksiakin on tullut, enää joka viides eli miljoona suomalaista tupakoi. Alkuun kiellettiin tupakointi julkisissa tiloissa ja työtiloissa. Sen jälkeen tupakkatuotteiden mainonta kiellettiin ja säädettiin ikäraja niiden myynnille.

Julkiset kulkuvälineet, sairaalat ja ravintolat ovat nykyisin savuttomia ja tupakat ovat kaupoissa lähes tiskinalustavaraa, joita ei enää saa olla edes esillä myyntitiloissa.

Myönteisistä kokemuksista, selkeistä voitoista tupakanvastaisessa taistelussa innostuneena julistettiin vuonna 2010 tavoitteeksi savuton Suomi vuonna 2040. Virallinen tavoite on, että savuttelun lopettaa vuosittain joka kymmenes tupakoitsija. Tavoitetta edistää tiukka tupakkalaki, ankara verotus ja muutenkin kielteinen ilmapiiri.

Tupakoinnin vähenemisen hyödyt ovat kansanterveyden näkökulmasta kiistattomat. Tupakka sairastuttaa käyttäjänsä ja voi lopulta tappaakin. Mitä vähemmän sitä poltetaan, lasku yhteiskunnalle on sitä pienempi. Moni tupakoimaton altistuu edelleen tahtomattaan tupakansavulle muun muassa kodeissa, joissa poltetaan.

Tupakkateollisuus on kansainvälistä ja erittäin kannattavaa yritystoimintaa. On selvää, ettei ala ole jäänyt sormi suussa odottelemaan uutta ja entistä tiukempaa sääntelyä, vaan on käynnistänyt ennen näkemättömän laajan lobbauksen.

Tupakkateollisuus on tänä kesänä jäänyt kiinni katteettomista väitteistä. Suomessa ei enää teollisesti valmisteta savukkeita, mutta silti lobbarit väittävät, että uusi tupakkatuotedirektiivi veisi voimaan tullessaan 2 500 työpaikkaa. Mistähän nämä työpaikat katoavat?

Alan teollisuuden palkkaaman konsultin mukaan Euroopassa direktiivi hävittäisi peräti 175 000 työpaikkaa ja samalla katoasi viiden miljardin euron verotulot. Euroopan savuketehtaissa, kuljetuksissa ja kaupassa ei ole läheskään tuota määrää työntekijöitä. Parempi tarkkuus toisi lobbaukseenkin tiettyä uskottavuutta.

Tupakkateollisuus tuo Suomen valtiolle erilaisina veroina noin 700 miljoonan euron tulot. Summa on kunnioitettavan suuri, mutta sen rinnalla pitäisi olla laskelma tupakkasairauksien aiheuttamista kustannuksista. Sellaista ei ole toistaiseksi missään laadittu. Laskelma pitäisi olla, sillä se toisi kokonaan uusia ulottuvuuksia keskusteluun tupakasta ja sen aiheuttamista haitoista.

Päivän lehti

27.5.2020