Pääkirjoitukset

Tupakointi entistä vaikeammaksi

Jo ennestään tiukat tupakkalait kiristyvät edelleen, mikäli EU:n komissio saa tahtonsa läpi. Komissio on laatinut uuden tupakkadirektiivin, joka kieltäisi mausteiden käytön tupakkavalmisteissa. Tämä tietäisi muun muassa mentolsavukkeiden valmistuksen ja kaupan loppumista. Komission käsityksen mukaan erityisesti nuoret, jotka vasta vetelevät ensi sauhujaan, ovat mieltyneet mentolsavukkeisiin. Ajatus kulkee niin, että kun ne hävitetään, nuori ei ryhdy tupakoitsijaksi lainkaan tai ainakin sen aloittaminen siirtyy.

Kieltolistalle ovat menossa myös ohuet savukkeet, joita nuoret naiset suosivat. Tupakoitsijaa aiotaan myös pelotella pakkausten raflaavalla kuvituksella. Tupakka-askeja eivät enää koristaisi vetävät, kultakirjaillut tuotemerkit, vaan syövän runtelemat pitkäaikaistupakoitsijan keuhkot.

Euroopassa kuolee vuosittain 700 000 ihmistä tupakan aiheuttamiin sairauksiin, Suomessakin useita tuhansia. Kysymys on edelleen vakavasta kansanterveydellisestä ongelmasta ja vieläpä itse aiheutetusta.

Kysymys on tietysti myös rahasta. Euroopassa tupakoitsijoiden hoitoon uppoaa huimat 25 miljardia euroa vuodessa. Valtiot verottavat tupakkaa varsin ankarasti, mutta kun kaikki sen aiheuttamat haitat muutetaan rahaksi, hyötykasviksi siitä ei kerrassaan ole.

Parissakymmenessä vuodessa tupakointia on rajoitettu jo paljon. Enää ei tule kuuloonkaan tupakoida työpaikalla, julkisissa tiloissa tai liikennevälineissä. Tupakointi on kielletty kaduilla ja pihoilla ja monet asunto-osakeyhtiöt rajoittavat myös parvekkeilla tupakointia. Ravintoloissa se on kokonaan kielletty tai rajoitettu eristettyihin tiloihin.

Myös tupakkatuotteiden myynti on tehty hankalaksi. Niitä ei myydä alle 18-vuotiaille ja nykyisin tupakkaa ei saa pitää esillä edes kaupan kassoilla. Ostajan on tiedettävä savumerkkinsä numero, jonka myyjä saa hänelle näyttää, mutta ei sanoa ääneen. Määräys on johtanut myös naurettaviin tilanteisiin.

Tiukka tupakkalaki ja kansanterveydellinen valistus ovat purreet, sillä tupakointi on Suomessa vähentynyt. Miehistä noin joka viides tupakoi päivittäin ja naisista viitisentoista prosenttia. Kehitys on ollut myönteistä, tupakka maistuu entistä harvemmalle.

Virallisena tavoitteena on savuton Suomi vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei ollenkaan mahdoton. Suomalaisista kunnista pian parisataa on jo julistautunut savuttomiksi, eli yleinen mielipide alkaa olla laajalla rintamalla ehdottoman tupakkakielteinen.

Vuoden vaihde on hyvien lupausten aikaa. Vaikka moni lupaus särkyy, joka vuosi muutama pitääkin. Jokaista uuden vuoden lupausta ja päätöstä tupakoinnin lopettamisesta pitää kunnioittaa ja rohkaista asianomaista kaikin tavoin pitämään lupauksensa.

Maailmassa tuskin on mitään enempää kuin loppuneita tupakkalakkoja, mutta silti kannattaa aina yrittää.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic