fbpx
Pääkirjoitukset

Turistit eivät löydä Hämeenlinnaan itsekseen

Hämeenlinnan matkailun kehittämiseen tarvitaan nyt puheiden sijaan toimenpiteitä.
Hämeenlinnan matkailumaine lepää esimerkiksi golf-kierrosten perässä reissaavien iäkkäämpien ihmisten varassa. Linna Golfin kentät kuvattuna syyskuussa 2021. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Hämeenlinnan matkailumaine lepää esimerkiksi golf-kierrosten perässä reissaavien iäkkäämpien ihmisten varassa. Linna Golfin kentät kuvattuna syyskuussa 2021. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Jokainen kaupunki kaipaa matkailijoita ja tapahtumia, jotka tuovat paikallisille toimijoille tulovirtaa ja rikastuttavat myös vakituisten asukkaiden elämää. Hämeenlinna ei ole näiden tavoitteiden kanssa yksin, mutta tahtoo jatkossa menestyä paremmin kilpailussa niin turistien kuin myös kokouskävijöiden huomiosta sekä euroista.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan kaupungin “tapahtuma- ja matkailutiekartan”, jonka on laatinut kaupungin kulttuuripäällikkö Janne Niemisen johtama työryhmä.

Valtuutettujen parissa paperi ei herättänyt kokouksessa suuria intohimoja. Yksi syy oli oletettavasti sen pieni budjettivaikutus: tapahtumien tukemiseen halutaan varata 200 000 euroa vuodessa.

Rahasummaa kuvailtiin valtuustossa “todella pieneksi” ja kokoomusvaltuutettu Karoliina Frank vertasi sitä yrittäjän vinkkelistä nakkikioskitasoon. Totta onkin, että parinsadan tonnin summa on kokonaisuudessa ajateltuna pieni.

Olennaisempaa kuin summan suuruus on kuitenkin se, mitä sillä saadaan aikaan. Tästä syystä on tärkeää, ettei vaikuttavuus hajoa liian laajalle vielä mitättömämmiksi puroiksi.

“Tiekartan” laatineen työryhmän tahto on, että matkailu “vastuutetaan kaupungin organisaatiossa selkeästi”. Eri asia on, mikä taho taakan saa kantaakseen. Työryhmän puheenjohtajana toiminut kulttuuripäällikkö Nieminenkään ei halunnut ottaa siihen mitään kantaa.

Hämeenlinnan matkailu sai loppuvuoden pimeyteen jo tulevaisuudenuskoisen piristysruiskeen, kun koronan hiljentämien vuosien jälkeen Kantolan tapahtumapuistoon saapuu ensi kesänä Weekend-festivaali. Festari tuo Hämeenlinnaan useaksi päiväksi kymmeniätuhansia nuoria, joista moni saapuu kaupunkiin todennäköisesti ensimmäistä kertaa. Myönteisen muistijäljen jääminen heille voi poikia hyvää myös tulevaisuudessa.

Joka tapauksessa nuorison saapuminen on kaivattu buusti Hämeenlinnan matkailumaineeseen, joka lepää monessa suhteessa esimerkiksi golf-kierrosten perässä reissaavien iäkkäämpien ihmisten varassa. Heitäkin tarvitaan eikä heidän tarjontansa ole katoamassa mihinkään.

Hämeenlinnan matkailun kehittämisestä on puhuttu paljon. Nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin – mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty.

Menot