Pääkirjoitukset

Turkin presidentti yrittää ikivanhaa hämäysliikettä

Turkki julisti sunnuntaina sodan Hollannille – toistaiseksi kuitenkin vain sanasodan. Hollanti kielsi Turkin presidentille myötämielisen kampanjoinnin maaperällään, mikä johti poikkeuksellisen rajuun diplomaattiseen selkkaukseen.

Maanantaina Hollanti kehotti Turkissa lomailevia kansalaisiaan varovaisuuteen.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan osaa kansankiihotuksen taidon. Maaperä on siihen nyt vaarallisen otollinen.

Erdogan käytti maailman vanhinta, moniselitteisintä ja halpamaisinta uhkausta: ”Hollanti saa maksaa” erittelemättä, mitä varsinaisesti tarkoitti.

Tapa heittää puolivillaisia uhkauksia jollekin riittävän kaukaiselle ”viholliselle” on vanhimpia demagogisia keinoja ja hämäysliikkeitä: Jos valta-asemasi on vaarassa, etsi yhteinen vihollinen ulkoa.

Erdogan on lisäksi varannut jo valmiiksi mahdollisuuden julistaa: ”Sitähän minä sanoin.”

Turkin huhtikuussa järjestettävä perustuslakikansanäänestys on elintärkeä Turkin presidentin itsevaltaisille pyrkimyksille. Sen avulla hän hamuaa loputkin ohjakset käsiinsä.

Kansanäänestyksessä merkittävässä asemassa ovat ympäri Eurooppaa asuvat miljoonat turkkilaiset. Etenkin Saksassa heitä on paljon.

Turkki sekaantuu härskisti Euroopan asioihin ja tuo samalla ongelmansa suoraan Euroopan kaduille.

Hollannilla sen paremmin kuin EU:lla, Suomella tai millään muullakaan demokratiaan luottavalla jäsenmaalla ei voi olla mitään järkevää syytä alistua turkkilaisen uhkailun sätkynukeksi. EU:n on edistettävä kansanvaltaista kehitystä, eikä se tosiaankaan ole Turkin presidentin pyrkimyksenä.

Hollannin tilanteen tekee tulenaraksi maassa keskiviikkona järjestettävät parlamenttivaalit, jotka avaavat Euroopan tärkeän vaalivuoden.

Geert Wildersin jopa avoimesti islaminvastainen Vapauspuolue on vaalien suosikki. Wilders saa todennäköisesti vain lisäpontta Turkin toiminnasta. Erdogan tulee – ilmeisesti sitä edes tajuamatta – pelanneeksi suoraan maahanmuuttokriitikoiden pussiin, muuallakin kuin Hollannissa.

Recep Tayyip Erdogan, kuten kaikki vallan käsiinsä haalineet yksinvaltiaat, on kaikessa vallantäyteisessä erinomaisuudessaan pahiten sokea oman toimintansa seurauksille.

Päivän lehti

1.6.2020