Pääkirjoitukset

Turkistarhausta ei olla vielä nylkemässä

Turkistarhaus jakaa niin kansalaisten kuin puolueidenkin mielipiteitä. Ollaan puolesta, kovasti vastaan tai jotain siltä väliltä.
Turkistarhaus on Suomessa työllistävä elinkeino lähinnä Pohjanmaalla. Kuvassa sinikettuja. Kuvaaja: Liisa Lehto-Peippo

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) ja eläinsuojelujärjestö Animalian tuore kysely paljastaa, että eduskuntapuolueista vihreät ja vasemmistoliitto lakkauttaisivat empimättä turkistarhauksen.

Keskusta, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP eivät laillista elinkeinoa kieltäisi.

SDP penää mm. turkistuottajien eettistä vastuuta. Samoin tasapainoileva kokoomus tähdentää turkiseläinten hyvinvointia, hyvää kohtelua ja elinolosuhteita.

Animalian marraskuisessa kansalaiskyselyssä 69 prosenttia vastaajista edellytti täyskieltoa tai huomattavia muutoksia nykymuotoiseen tarhaukseen.

Ero puolueisiin on siis suuri, vaikka tällaisissa mielikuva-asioissa kriittinen kanta tahtoo saada etulyöntiaseman.

Animalia ja SEY vetosivat viime syksynä eduskuntaan 139 000 allekirjoittajan voimin eläinsuojelulain ja turkistarhauksen kieltämisen puolesta.

Suomalaisten kriittisyys turkistarhausta kohtaan on kasvanut 2010-luvulla kohu-uutisten ja eläinten oikeuksien huomioimisen myötä.

Elinkeino voi jättää polemiikkia huomiotta.

Suomessa valtiovalta on valinnut linjakseen tarhausolojen vähittäisen parantamisen, vaikka eläinsuojelijoiden mielestä kehitys on kestämättömän hidasta.

Viimeksi 2013 eduskunta kaatoi selvin numeroin turkistarhauksen lopettamista vaatineen kansalaisaloitteen.

Epäeettisenä pidetty turkistarhaus on ollut monissa maissa marginaalista ja ollut siten helppoa kieltää.

Turkistarhaus on Suomessa työllistävä elinkeino lähinnä Pohjanmaalla. Turkistiloja on nykyisin noin 900. Turkistarhaus on meillä iltaruskon ala, joka voi loppua itsekseen muutamassa vuosikymmenessä.

Turkistuottajat painottavat, ettei tuotantoa pidä ajaa väkisin pois Suomessa, jossa eläinten hyvinvointi kuuluu sentään agendaan.

Järkevä ratkaisu on ajaa turkiseläinten oloihin lisää selviä parannuksia. Globaalia muutosta ei tapahdu niin kauan kuin turkiksilla on kysyntää.

Suomessa on mahdollista saada aikaan turkistarhauksen kieltävä laki mutta vain riittävällä siirtymäajalla ja turkistarhaajien luopumistuilla.