Pääkirjoitukset

Turkki erkaantuu yhä etäämmälle Euroopasta

Jalkapalloseura Besiktasin stadionin ulkopuolella räjähtänyt pommi tappoi viikonloppuna Istanbulissa ainakin 44 ihmistä, suurin osa heistä poliiseja.

Ihmisten lisäksi Turkissa ovat uhreiksi joutuneet demokratia, ihmisoikeudet ja sananvapaus.

Turkin hallinto sai uuden perusteen kostotoimiinsa, joiden uhreiksi joutuu todennäköisesti myös viattomia sivullisia. Samalla poliisivaltio on Turkissa yhä lähempänä.

Tilanne on lohduton: Turkki on erkaantunut yhä etäämmälle läntisen integraation tieltä. EU-jäsenyyden keskeisiä edellytyksiä ovat oikeusvaltioperiaatteet.

Heinäkuinen vallankaappausyritys pani liikkeelle presidentti Recep Tayyp Erdoganin hallintoa pönkittävän puhdistusaallon. Sille ei näy loppua.

Kurdien äärijärjestöjen tekemiksi mainitut terrori-iskut ovat kiihdyttäneet laajoja pidätyksiä ja ihmisoikeusloukkauksia. Pelon ilmapiiri leviää, ja mikä tahansa kannanotto on tulkittavissa maassa voimassa olevien terrorismilakien vastaiseksi.

Oppositio on hiljennetty ja samalla on tukittu suut kaikilta muiltakin, kuten esimerkiksi opettajilta, tiedemiehiltä, taiteilijoilta ja toimittajilta.

Turkin esimerkki todistaa, että äärimmilleen viety yhden totuuden yhteiskunta voidaan saada aikaan suhteellisen lyhyessä ajassa, jos olosuhteet vain ovat otolliset. Turkissa ne ovat totisesti olleet.

Turkin johdolla on jopa varaa ylimielisyyteensä.

Maa on sotilaallisesti vahva, Naton jäsen ja sillä on paljon alueellista vaikutusvaltaa.

Turkki käyttää härskiin kiristykseensä Syyrian sodan sille kultalautasella tarjoilemaa pakolaisasetta.

Maa seisoo Euroopan ja miljoonien edelleen vanhaan maanosaan havittelevien pakolaisten välissä. EU:n ja Turkin välinen kiistelty pakolaissopimus patoaa toistaiseksi virran, mutta vain niin kauan kuin Turkki haluaa.

Ensi vuonna huonot uutiset Turkista todennäköisesti jatkuvat. Turkin ennakoidaan palauttavan kuolemanrangaistuksen ja kariuttavan lopullisesti EU-jäsenyysneuvottelunsa.

Neuvottelut eivät voisi olla enempää jäissä. Silti niitä ei ole vieläkään virallisesti katkaistu. EU on asiassa surkeutta hipovaan tapaan voimaton.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) puki tilanteen osuvasti sanoiksi keskusteltuaan turkkilaisen virkaveljensä kanssa: ”Turkkia eivät nyt paljon EU:n sanomiset kiinnosta.”

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic