Pääkirjoitukset

Turkki koettelee eurooppalaisia arvoja

Eurooppaan suuntautuva pakolaiskriisi on saatava hallintaan lähes keinolla ja hinnalla millä hyvänsä. Näin tuntuvat ajattelevan EU-johtajat nyt, kun pakolaismäärien uskotaan kevään koittaessa jälleen kasvavan.

Turkki voisi olla osa kriisin ratkaisua, mikäli EU:n päämiehet pääsisivät yhteisymmärrykseen maan kanssa.

Turkki on ehdottanut, että se ottaisi vastaan kaikki Kreikan saarille Turkista matkanneet pakolaiset.

Siten turvapaikanhakijoiden virta Kreikkaan ja sieltä edelleen eteenpäin voitaisiin tyrehdyttää tai sitä voitaisiin ainakin voimakkaasti hillitä.

EU:lle hinta on kuitenkin kova. Turkki on ensinnäkin saamassa jopa kuuden miljardin euron apupaketin. Toiseksi maa haluaa likimain 80-miljoonaiselle kansalle viisumivapauden EU-alueelle jo kesällä sekä kolmanneksi vauhtia maan EU-jäsenyysneuvotteluihin.

Tietynlainen kaupankäynti pakolaisilla, ongelmien ulkoistaminen Turkille ja etenkin maan jäsenyysneuvottelujen vauhdittaminen hiertävät Euroopan unionissa.

Esimerkiksi kansanvaltaa, lehdistönvapautta ja oikeusvaltioperiaatteita polkevan Turkin käytöstavat ovat selkeässä ristiriidassa Euroopan unionin perusarvojen kanssa. Ja EU:n päätavoite on puolustaa omia perusarvojaan.

Pragmaattinen politiikka saattaa silti olla paikallaan juuri nyt.

Demokratiavajeesta kärsivän Turkin EU-jäsenyys ei ole millään tavalla ajankohtainen, sen sijaan tilanne Kreikassa on erittäin hankala.

Päättäjät myös tietävät, että jos kriisiä ei saada hallintaan, paine poliitikkoja kohtaan kasvaa länsieurooppalaisissa maissa yhä. Mielipideilmasto monissa EU-maissa on koventunut ja maat ovat tehneet yhtenäisen pakolaispolitiikan sijaan omia päätöksiään.

Helppoja ratkaisuja tilanteeseen ei ole kummallakaan neuvotteluosapuolella, sillä Turkissa on tälläkin hetkellä miljoonia pakolaisia.

Kaiken lisäksi miljardien talousapu Turkille saattaa auttaa vain hetken, mutta varsinaiseen ongelmaan – pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sanoin juurisyyhyn – sillä ei puututa. Syyrian konflikti jatkuu, elintasokuilu Välimeren eri puolilla on valtava, ja Irakista sekä Afganistanista lähdetään paremman elämän toivossa Eurooppaan.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic