Pääkirjoitukset

Turkki nähdään aurinkolasien läpi

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sai erittäin ystävällisen vastaanoton Suomen-vierailullaan, eikä maiden välisissä suhteissa ole päältä päin katsottuna ensimmäistäkään ongelmaa.

Turkki nähdään Suomessa edelleenkin lähinnä aurinkoisena lomakohteena. Tuhannet suomalaiset matkustavat vuosittain Turkin lämpöön, eikä syistä vähäisin ole maan kiistaton vieraanvaraisuus.

Aito kokonaiskuva aikaisemmassa historiassaan Euroopan sairaaksi mieheksi kutsutusta maasta on kuitenkin karu.

Turkki pitää nähdä muutenkin kuin todellisuutta sumentavien aurinkolasien läpi.

Pääministeri Jyrki Katainen ylisti maiden välisiä suhteita. Hänen mukaansa suomalaiset ja turkkilaiset pystyvät jakamaan saman arvopohjan, joten pystymme jonakin päivänä olemaan myös samassa unionissa.

Kataisen arvio yhteisestä arvopohjasta on täydellistä sanahelinää. On harvinaisen hyvin tiedossa, että nimenomaan arvopohjaan liittyvät asiat: oikeusjärjestelmä ja puutteelliset ihmisoikeudet ovat suurimpia esteitä Turkin EU-jäsenyyden tiellä.

On jopa erittäin toivottavaa, että arvopohjat poikkeavat jyrkästi.

Sananvapaus on Turkissa surkeassa jamassa, jos siitä nyt voidaan edes puhua. Maan vankiloissa on jatkuvasti kymmeniä toimittajia, jotka ovat joutuneet telkien taakse tehtyään vain ja ainoastaan normaalia tiedonvälitystyötään.

Pääministeri Erdoganin ja maata hallitsevan maltillisesti uskontotaustaiseksi kutsutun Oikeus- ja kehityspuolueen AKP:n valtakaudella armeijan vaikutusvalta maan politiikassa on vähentynyt. Lähestulkoon siihen myönteiset uudistukset ovat jääneetkin.

Kurdikysymys on edelleen vailla ratkaisua. Myös sisällissodasta kärsivän Syyrian rajanaapuruus tuo oman levottomuutensa.

Pääministeri Recep Tayyip Erdoganin vierailun aikana saatiin vain häivähdys siitä, että vallanpitäjillä ole läheskään kaikkien turkkilaisten tukea takanaan. Mielenilmausta Finlandia-talossa ilmeisesti yrittänyt nainen poistettiin pikavauhtia ja kovakouraisesti salista. Vapaassa maassa olisi ollut kohteliasta edes kysyä, mitä asiaa hänellä olisi ollut.

Suomi on EU:n rajamaa yhteisön pohjoisella itärajalla, ja Turkki on pyrkimässä samankaltaiseen asemaan maanosan äärimmäisellä kaakkoiskulmalla. Pitkään tuloksettomina jatkuneita jäsenyysneuvotteluja herätellään parhaillaan taas henkiin.

Turkin EU-tie on ollut pitkä ja kivinen. Maan omien kansalaistenkin usko jäsenyysmahdollisuuksiin on huvennut. Huomion arvoista on myös se, että ylivoimainen valtaosa suomalaisista ei kyselyn mukaan kannata Turkin EU-jäsenyyttä. Realismi jyrää, kun ei tarvitse teeskennellä kohteliasta.

Istanbulissa on avattu historiallinen ja samalla hyvin symbolinen Euroopan ja Aasian maanosat yhdistävä junatunneli. Rakentaminen vei lähes kymmenen vuotta. Turkin todellisen EU-kelpoisuuden saavuttamiseen voi kestää vieläkin pidempään.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic