Pääkirjoitukset

Turpeen energiatuotanto on auringonlaskun ala

Kiista energiaturpeesta kuumensi keskustan ja vihreiden välejä hallituksen budjettiriihessä. Veromuutos ja lattiahintamekanismi jouduttavat turpeenpolton loppua.
Energiaturpeen käytön loppu lähenee. Kuva Tammelan Rinnansuolta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Energiaturpeen käytön loppu lähenee. Kuva Tammelan Rinnansuolta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ilmastonmuutos on tiennyt jo pidempään vääjäämätöntä energiaturpeen käytön loppua. Epäselvyyttä on ollut lähinnä lopullisesta aikataulusta ja tuottajien tukemisesta.

Energiaturpeen alasajo kiihtyy nyt hallituksen budjettiriihiratkaisulla. Energiamuodon verotus lähes kaksinkertaistuu ensi vuonna.

Hallitusohjelma lupaa, että turpeen energiakäyttö vähintään puolittuu vuoteen 2030 mennessä.

Turpeen pääasiallinen energiakäyttö päättyy nykyennusteiden mukaan muutenkin 2030-luvun aikana päästöoikeuden hinnan noustessa, vaikkakin se säilynee huoltovarmuuspolttoaineena.

Pelkkä veromuutos ei ehkä yksin riitä turpeen energiakäytön puolittamiseen vuosikymmenen aikana.

Turpeen verotukseen tulee lisäkirittimenä käyttöön lattiahintamekanismi vuodesta 2022 lähtien, joka varmistaa tavoitteen toteutumisen.

Turpeen kohtelu on poliittisesti vaikea pala. Vihreät ajaisi turpeen energiakäytön alas hetimmiten, mutta keskustan kipupisteenä ovat turvealan työpaikat.

Turvealalle keppilinja on pettymys, koska turpeen poltto olisi jatkanut markkinaehtoista laskuaan jo päästöoikeuksien kallistumisen vuoksi.

Turvetuottajille on siirtymäajaksi luvassa EU-tukea. Jatkossa on varmistettava sen oikeudenmukainen jakaminen.

Turpeen energiatuotanto edustaa iltaruskon alaa. Siitä on ympäristösyistä syytä luopua. Turpeen energiakäytöstä luopuminen vähentää merkittävästi Suomen hiilioksidipäästöjä.

Turpeen synteinä ovat korkea hiilidioksidipitoisuus, pari tuhatta vuotta kestävä uusiutumisaika ja turpeenoton ympäristövaikutukset.

Turpeen energiakäytön ilmastopäästöt ovat kiistattoman suuret.

Turve kattaa alle 5 prosenttia Suomen kokonaisenergiankulutuksesta, mutta se tuottaa liki 12 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä

Puu näyttää korvaavan isommitta ongelmitta voimalaitoksissa turpeen polton.

Voimaloille muutos ei ole vaikea vaan väistämätön osa uusiutuvaan energiaan siirtymistä.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic