Pääkirjoitukset

Turvallisuudella on kalliit lunnaat Venäjällä

Metroräjähdys Pietarissa sai suomalaisetkin hätkähtämään ja pysähtymään viestimien ääreen. Miljoonakaupunki rajan läheisyydessä on monien tuntema matkakohde ja metro tuttu kulkuväline. Kaupungissa asuu myös satoja suomalaisia.

Tapahtumien kulku on käynyt liiankin tutuksi. Räjähdys, sekasorto, verisiä uhreja, liikennekaaos, silminnäkijöiden kertomuksia, kansainvälisiä surunvalitteluja ja tuskallisen hitaasti päivittyviä tietoja. Venäjän viranomaiset alkoivat puhua terroriteosta ja toisesta löytyneestä räjähteestä.

Maanantaisessa räjähdyksessä kuoli toistakymmentä ja loukkaantui viitisenkymmentä henkeä. Kaiken päälle metrolinja suljettiin tiistaina osittain pommiuhkauksen vuoksi.

Venäjä on viime vuodet saanut olla varsin rauhassa väkivaltaisilta iskuilta.

Varsinkin Pietari, presidentti Vladimir Putin vanha kotikaupunki, on ollut kaukana sivussa, kun aiempien levottomuuksien polttopisteessä on ollut pääkaupunki Moskova ja tulenarka Etelä-Venäjä.

Uusimmat tiedot kirgisialaisesta itsemurhapommittajasta ovat kuin kaikuja takavuosilta, jolloin syypäät löytyivät tai ainakin sisäpoliittisin tarkoitusperin nimettiin ison valtakunnan äärialueilta islamistiterroristeista.

Venäläisviranomaisilla oli lehtitietojen mukaan vihiä terrori-iskusta. Isku saattoi liittyä Putinin vierailuun kaupungissa. Ainakin ajankohta takasi maksimaalisen huomion, mikä kuuluu terroritekojen tavoitteisiin.

Myönteistä on pietarilaisten yhteisöllisyyden ja auttamisenhalun nousu. Isku lisää tosin myös presidentti Putinin kovan linjan kannatusta kansan keskuudessa. Hän tietää hyvin, että tapahtuneen nopea selvittäminen vankistaa kansan suosiota.

Putinin lupaama päättäväinen terroristijahti tuskin kuitenkaan kunnioittaa länsidemokratian mukaisia kansalaisoikeuksia, jotka eivät ole tähänkään asti ole olleet Venäjän hallinnossa hyvässä huudossa.

Poliisin valtuudet vain kasvavat ja kansalaisvapaudet vähenevät niin, ettei mielenilmauksia juuri enää sallita. Tässä taistossa massojen turvallisuus ajaa yksilöiden yli.

Yleisötapahtumien ja kansalaisoikeuksien karsinta, poliisit ja aseistautunut armeija kaduilla ovat kovin kallis hinta turvallisuuden illuusiosta.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic