Pääkirjoitukset

Turvallisuuden tunne säröilee kuppikunnissa

Suomalaisten turvallisuus ei ole laskennallisesti heikentynyt viime vuosina, mutta suomalaisten kokema turvallisuuden tunne on laskenut.
Tulta päin. Pelastuslaitos vankistaa toiminnallaan kansalaisten kokemaa turvallisuuden tunnetta. Yhtä olennaisia ovat terveyspalvelut ja poliisi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tulta päin. Pelastuslaitos vankistaa toiminnallaan kansalaisten kokemaa turvallisuuden tunnetta. Yhtä olennaisia ovat terveyspalvelut ja poliisi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on luodannut kyselyllään kansalaisten turvallisuuden tunnetta. Myönteistä on se, että liki jokainen vastaaja pitää omaa turvallisuuttaan hyvänä ja suurin osa Suomena turvallisena maana.

Yhdeksän vastaaja kymmenestä arvioi, ettei heidän asuinalueensa turvallisuus ole viime vuosina muuttunut. Lähtökohta on siis kunnossa.

Arjessa huolta aiheuttavat omalle kohdalle mahdollisesti osuvat liikenneonnettomuudet ja turmat, nettirikollisuus ja tulipalot.

Turvassa 2019 -raportti julkistettiin valtakunnallisessa turvallisuusseminaarissa Hämeenlinnassa viime viikolla.

Median ja somen nostattamina ilmiöinä kansalaiset arvioivat entistä todennäköisimmiksi ilmastonmuutoksen, kyberturvallisuuden ja maahanmuuttoon liittyvät uhat. Pelkoa on myös väestöryhmien kiristyvistä jännitteistä.

Selvityksessä ns. valtamedia saa kolmannekselta vastaajista tunnustuksen luotettavan ja oikean tiedon levittämisestä. Kuitenkin lähes yhtä moni on aivan toista mieltä.

Tässä sisäministeriön tilaamassa kyselyssä voi havaita viitteitä kansan jakautumisesta, polarisoitumisesta, mikä ei ole toivottava kehityssuunta. Jako meihin ja niihin lisää epäluuloja, jännitteitä ja pelkoja.

Kehityksen taustalla on sosiaalisen median ja sen algoritmien voimistama jakautuminen kuppikuntiin, samoin ajattelevien somekupliin.

Yli puolet vastaajista katsoo somen tarjoavan tahallista, harhaanjohtavaa tietoa ja viidesosa arvioi somen levittävän pelkoa nostattavaa vihapuhetta.

Demokratiassa on tärkeää, että ihmiset saavat myös sellaista informaatiota ja näkökulmia, joita he eivät ole itse valinneet.

Yksilöiden lähipiirillä ja yhteiskunnan palveluilla on luonnollisesti merkitystä turvallisuuden tunteelle. Pelastuslaitos, poliisi ja terveyspalvelut ovat paljon vartijoina. Viranomaisten on oltava kansalaisten tavoitettavissa.

Muuttuvassa maailmassa on tärkeä painottaa riskien ennaltaehkäisyä, ennakoivaa ja valistavaa toimintaa, jotta kriisit eivät pääse räjähtämään silmille.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic