fbpx
Pääkirjoitukset

Turvallisuus ja terveys presidentin pääaiheita

Poliitikot ja presidentti pysyttelivät visusti sivussa, kun ulkoministeriön työntekijät kertoivat päätöksistään suorassa lähetyksessä.
Kaksi ns. Isis-naista ja kuusi lasta kotiutettiin al-Holin leiriltä joulukuussa. Kuva: AHMED MARDNLI
Kaksi ns. Isis-naista ja kuusi lasta kotiutettiin al-Holin leiriltä joulukuussa. Kuva: AHMED MARDNLI

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheessa korostui tutkijoiden mukaan hänen pyrkimyksensä arvojohtajuuteen. Niinistö halusi luoda toivoa siitä, että Suomi on selvinnyt aina ennenkin, joten se selviää myös tulevaisuudessa.

Tällainen viesti on varmasti tässä vaiheessa paikallaan.

Terveys- ja talouskriisi koettelevat, kuten ne koettelevat lähes koko muuta maailmaakin. Tänä vuonna on onneksi valoa tunnelin päässä. Rokotteista saadaan apua Suomessakin kesään mennessä.

Varsin vakavassa uudenvuodenpuheessaan presidentti Niinistö kiinnitti huomiota myös Suomen sisäiseen turvallisuuteen ja ilmastonmuutokseen; oikeita ja tärkeitä aiheita molemmat.

Niinistö esimerkiksi kysyi, missä määrin yksilön oikeuksien vastapainoksi voidaan asettaa kaikkia koskeva turvallisuus, tai päinvastoin, voidaanko koko yhteiskunnan turvallisuus vaarantaa asettamalla yksittäisten yksilöiden oikeudet etusijalle.

Kysymykset on tulkittu siten, että niillä viitataan al-Holiin ja sieltä palautettuihin kahteen ns. Isis-naiseen. Kyse voi toki olla paljon laajemmastakin.

Huomiota herättävää kuitenkin taannoin oli, ettei presidentti Niinistö kommentoinut asiaa silloin, kun arvojohtajalle olisi suotu kaikki mahdollinen palstatila ja ruutuaika – ja vähän enemmänkin.

Poliitikot ja presidentti pysyttelivät kuitenkin visusti sivussa, kun ulkoministeriön työntekijät kertoivat päätöksistään suorassa lähetyksessä. Koko yhteiskunnan turvallisuuskaan ei taida olla vain kahdesta ihmisestä kiinni. Alkuvuodesta 1940 Suomussalmella oli tosi kyseessä, ei nyt.

Kannattaa myös muistaa, että vuonna 2019 Syyriasta tuli omin neuvoin parisenkymmentä suomalaisen passin omistavaa miestä Suomeen. He työskentelevät nyt esimerkiksi bussikuskeina ja koulunkäyntiavustajina. Poliittinen paine saa kuitenkin puheenvuorot kääntymään kahteen naiseen.

Presidentti Niinistö muistutti myös puheessaan, että kyberhyökkäykset ovat turvallisuutta uhkaavia hyökkäyksiä koko yhteiskuntajärjestystä kohtaan. Tämä on totta. Kuten myös se, että niitä on kyettävä torjumaan paremmin.

Menot