Pääkirjoitukset

Turvapaikanhakijoille töitä eikä puuhastelua

Tuhannet turvapaikanhakijat haluaisivat heti työskennellä Suomessa, mutta se ei tahdo onnistua. Turvapaikanhakijoilla on lakiin perustuva oikeus tehdä työtä asiapapereistaan riippuen 3–6 kuukauden kuluttua. Ratkottavia ongelmia toki riittää kielitaidosta koulutustasoon ja tilinavaamiseen saakka.

Jotta turvapaikanhakijat eivät enempää passivoituisi, he tarvitsisivat järkevää tekemistä alusta asti.

Vastaanottokeskuksia on Suomessa 75 paikkakunnalla toistasataa. Forssassa turvapaikanhakijoita oli vuoden alussa kaksisataa ja Hämeenlinnassa tuhatkunta.

Ansiotyötä mielivät turvapaikanhakijat ruuhkauttivat tänä kesänä Maahanmuuttoviraston hakemalla todistusta työoikeudestaan. Nyt työnantaja voi tarkastaa työoikeuden palvelunumerosta.

Laki velvoittaa vastaanottorahaa saavat turvapaikanhakijat osallistumaan vastaanottokeskuksissaan opinto- ja työtoimintaan. Vielä palkitsevampaa ja kotoutumista edistävämpää olisi päästä kiinni yhteiskuntaan alkuun vaikka talkoo- tai vapaaehtoistyöntekijänä.

Hallitus aikoo syksyllä kehittää maahanmuuttajien työllistämistä ja kotouttamista. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) tahtoo ensi töinään parantaa vastaanottokeskusten asukkaiden mahdollisuutta työtoimintaan myös vastaanottokeskusten ulkopuolella (HäSa 27.7.).

Alkuvuonna turvapaikkahakemusten käsittelyyn kului keskimääräin yli viisi kuukautta. Mielekäs tekeminen ehkäisisi odottajien turhautumista ja sen kielteisiä seurauksia.

Turvapaikanhakijoiden työtoiminnan pelisäännöt kaipaavat tarkentamista. Turvapaikanhakijoiden työskentelyä on ehdottanut tai vaatinut Risikon lailla useampi porvaripuolen ministeri ja kansanedustaja.

Vasemmalla laidalla ja ammattiliitoissa on kannettu huolta, ettei Suomeen synnytetä halpatyömarkkinoita. Maahanmuuttajille ei pidäkään rakentaa työelämään ohituskaistaa, vaan osoittaa vain suunta valtaväylän rampille.

Turvapaikanhakijat voivat kotoutua, hioa kielitaitoaan ja ponnistaa eteenpäin määräaikaisen työkokeilun kautta. Pienistä puhdetöistä paikallisen yhteisön hyväksi, jotka eivät sotke normaaleja työmarkkinoita, voisi maksaa pienen korvauksen. Periaatteena pitäisi olla, ettei ketään syrjäytettäisi.