fbpx
Pääkirjoitukset

Turvapaikkahakemusten käsittelyssä kovat paineet

Viranomaiset ovat tukehtumassa jatkuvasti kasvavaan turvapaikanhakijoiden virtaan, ja kritiikki lisääntyy. Pikavauhdilla perustetut hätämajoitus- ja vastaanottokeskukset tuuttaavat jo varattua, eikä uusia, toimivia tiloja ole tarjolla ainakaan kelvollisissa paikoissa. Ministeriö järjestelee jo teltta- ja konttimajoitusta turvapaikanhakijoille. Se ei tunnu tähän aikaan vuodesta kovin hyvältä.

Tilanne ei ole ainakaan helpottunut viime päivinä. Turvapaikkaa hakevien määrä on päinvastoin taas kasvamassa hiljaisempien päivien jälkeen. Huoli tulijoista kasvaa, sillä pakolaisaaltoa ennakoidaan jo myös idästä. Pakolaiskysymys on kaikkea muuta kuin hallinnassa.

Suomeen saapui elokuun loppuun mennessä noin 7 000 turvapaikanhakijaa, mutta määrä tuplaantui parissa kuukaudessa. Se sekoitti myös turvapaikkahakemusten käsittelyn perusteellisesti.

Lähikuukausien suuri kysymys on, saadaanko virastoissa vauhtia hakemusten käsittelyyn. Turvapaikanhakija joutuu kuukausia odottelemaan päätöksiä ääriään myöten täynnä olevissa vastaanottokeskuksissa. Se ei ole hyvä kenenkään kannalta.

Vanha, byrokraattinen systeemi on osoittautunut hitaaksi ja kankeaksi. Vain 5 000–6 000 turvapaikanhakijan kohtalo ratkeaa vuoden loppuun mennessä. Hakemuksia on samaan aikaan moninkertaisesti.

Maahanmuuttovirasto lupaa vauhdittaa käsittelyjä, mutta järjestelmä taipuu hitaasti. Aikaisintaan ensi vuonna yksi ja sama viranomainen hoitelee hakijan alkupuhuttelun ja varsinaisen turvapaikkapuhuttelun. Se nopeuttaa aikanaan käsittelyjä, mutta aikaa kuluu edelleen liikaa.

Hakemuksen nopea käsittely on kaikkien etu, ja sillä olisi suuri vaikutus vaikeaan turvapaikkatilanteeseen. Sisäministeriö arvioi, että jopa 65 prosenttia maahan tulleista turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen.

Vaikea tilanne on saatava hallintaan kaikilla tasoilla. Pakolaisvirta velloo maasta toiseen huhujen ja epämääräisten tietojen varassa. Suomi perusti pikavauhtia järjestelykeskuksen Tornioon, mutta samaa pohditaan viikkojen veivaamisen jälkeen edelleen monissa Euroopan maissa ja jopa Ruotsissa, josta suuri osa Suomeen saapuvista tulee. Tämä ei anna hyvää kuvaa EU-maiden yhteispelistä. Kaikki kuitenkin kärsivät kestämättömästä tilanteesta.

Menot