fbpx
Pääkirjoitukset

Turvapaikkalinja on tiukennusten edessä

Sisäministeriö puuhaa uusia linjauksia turvapaikanhakijoita koskeviin määräyksiin. Muutoksia tehdään kiireellä ja kovassa paineessa, sillä monet asiat ovat kaatumassa päälle.

Tuhansien turvapaikanhakijoiden tulo maahan on aiheuttanut paikoin kestämättömän tilanteen, eivätkä ongelmat ole suinkaan helpottamassa.

Arviolta noin kolmannes hakijoista saa myönteisen päätöksen, joten tuhansia käännytetään ennemmin tai myöhemmin maasta. Vaikea tilanne on käsissä jo vuodenvaihteen jälkeen.

Ministeriö on perustamassa erillisiä palautuskeskuksia, johon kielteisen päätöksen saaneet sijoitetaan. Ratkaisua voi perustella monella tavalla, vaikka ongelmaton ei sekään ole.

Riskejä lisää erityisesti se, ettei Suomella ole voimassa olevaa palautussopimusta Irakin kanssa. Sitä yritetäänkin saada aikaan kaiken aikaa.

Palautuksista tulee uusi ongelma pitkään ongelmavyyhtiin, ellei niitä saada toimimaan sujuvasti. Uusista keskuksista ei saa tulla säilytyskeskuksia.

Viranomaiset ovat jatkuvasti jälkijunassa. Ministeriö joutuu selvittelemään pikavauhdilla myös vastaanottokeskusten kohtaloa. Osa joudutaan sulkemaan turvallisuussyistä, mikä kertoo paljon tilanteesta. Turvallisuustilanne arvioidaan muun muassa sen perusteella, kuinka pitkä matka poliisilla on keskukseen. Kanta-Hämeessä toimiviin vastaanottokeskuksiin tällä ei ole vaikutuksia.

Jälkijunassa ollaan myös turvapaikkahakemuksien käsittelyssä. Eteenpäin päästiin, kun järjestelmää muutettiin joustavammaksi. Yksi ja sama viranomainen hoitelee hakijan yhdessä puhuttelussa.

Turvapaikanhakijan on jatkossa allekirjoitettava Suomi-paketti, joka toivottavasti kertoo mahdollisimman selvästi, millaisten pykälien mukaan Suomessa toimitaan ja millaisten tapojen mukaan eletään.

Viranomaiset ovat hereillä, mutta monissa asioissa ollaan myöhässä. Monilta murheilta ja väärinkäsityksiltä olisi vältytty, jos vaikeaan tilanteeseen olisi valmistauduttu paremmin. Kritiikissä on kuitenkin jälkiviisauden maku. Kukaan ei voinut ennalta tietää, millaisiin tilanteisiin massiivinen pakolaisvirta johtaa.

Jämäkämmällä toiminnalla ja uusilla ohjeilla rauhoitetaan yleistä mielialaa ja kuumana käyvää keskustelua, joten parempaan suuntaan mennään.

Menot