fbpx
Pääkirjoitukset

Tuskaisia jatkoeriä hallituksen väännöissä

Kriisiä ei kannata aiheuttaa, mikäli ei tiedä, miten sieltä tullaan ulos.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vieraili Hämeenlinnassa leppoisissa tunnelmissa viime kuussa. Nyt Säätytalolla on kireämpi ilmapiiri. Kuva: Riku Hasari
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vieraili Hämeenlinnassa leppoisissa tunnelmissa viime kuussa. Nyt Säätytalolla on kireämpi ilmapiiri. Kuva: Riku Hasari

Vajaat parisen vuotta sitten aloittaneen Antti Rinteen (sd.) kansanrintamahallituksen taipaleesta odotettiin jo sen syntyhetkillä hankalaa. Ideologisesti erilaiset puolueet sitoutuivat kuitenkin hallitusohjelman taakse, ja vaikka vaikeuksia on toden totta riittänyt, vasta nyt erilaiset aatteelliset erot puskevat pintaan.

Ministereitä on vaihtunut, myös pääministeri Sanna Mariniin (sd.) ja koronapandemia on hallinnut hallituksen tekemistä jo yli vuoden. Muille aiheille ei ole jäänyt oikein tilaa. Nyt, kun pitäisi päättää, miten ja mihin suuntaan Suomi jatkossa menee, riita tai jopa pieni hallituskriisi kolkuttelee ovella.

Vielä maanantainakaan hallitus ei päässyt kehysneuvotteluissa maaliin. Valmista piti alkuperäisen aikataulun mukaan olla jo viime torstaina eli jatkoerissä ollaan.

Keskustaa korpeaa paitsi oma surkea gallup-kannatus, myös velkahallituksen takaajan paikka. Kaiken lisäksi puolueen puheenjohtajan Annika Saarikon ennakkoviestit tulkittiin lähinnä puoliväliriiheen kuuluvaksi pullisteluksi, jonka keskusta vetäisi takaisin, kunhan saisi turveyrittäjille jonkinlaisen tukipotin.

Toisin on käynyt. Keskusta on Saarikon johdolla vetänyt kovaa linjaa siitäkin huolimatta, että valtiovarainministeri Matti Vanhanen ei – hämmästyttävää kyllä – ole osallistunut neuvotteluihin.

Keskustassa tiedetään silti tarkkaan, ettei kriisiä kannata aiheuttaa, mikäli ei tiedä, miten sieltä tullaan ulos. Tähän SDP:kin ehkä luottaa, vaikka taktisista syistä se antoi “kompromissiesityksenä” keskustaa raivostuttaneen veronkorotusesityksen.

Ihan oma lukunsa on vihreät ja se, että puoliväliriihtä ja kehysneuvotteluja on käyty myös julkisuuden kautta painostaen.

Useissa nimettömiin lähteisiin perustuneissa jutuissa on mainittu, kuinka syviä juopia puolueiden välillä on ja kuinka peittelemätöntä antipatiaa toisiaan kohtaan keskusta ja vihreät tuntevat.

Ilmapiiri hallituksessa saattaa olla jatkossa tämän mukainen – sillä edellytyksellä, että Marinin hallitus jatkaa kautensa loppuun. Paikoilleen ei Suomi tietenkään voi pandemian keskellä lukittautua. Tarvitaan järkeviä päätöksiä.

Menot