Pääkirjoitukset

Tuskaisia ratkaisuja kannattavuuskriisissä

Forssa on saanut vuosien varrella kärsiä elintarviketeollisuusyhtiöiden Atria ja HKScan kipeistä ratkaisuista kannattavuuskriisin selättämiseksi. Rakennemuutos vain jatkuu.
HKScanin Forssan yksiköstä vähennetään kovalla kädellä työvoimaa.

Uusin isku, 55 henkilön vähentäminen mahdollisine lomautuksineen HKScanin Forssan laitokselta on kova isku paitsi työntekijöille myös kaupungille ja seudulle ja ikävä koko maakunnalle.

Työt päättyvät Forssan laitoksella joka kymmenenneltä.

Laihana lohtuna on muutosturva. Joillekin harvoille voi löytyä töitä muista yksiköistä

Forssassa oli toivottu uutta nostetta ja työpaikkojen pelastajaa mm. avautuneesta sianlihan viennistä Kiinaan, mutta siitä tai rypsiporsaista ei ole ainakaan vielä Forssan yksikön käänteentekijäksi.

Yt-neuvottelut päättyivät HKScanissa jääkylmään suihkuun: kaikkiaan 165 työntekijän vähentämiseen tuotannon ja logistiikan työntekijöistä sekä todennäköisiin kausivaihtelulomautuksiin Vantaan, Forssan, Mikkelin, Paimion ja Outokummun yksiköissä.

Viime vuoden neuvotteluissa HKScanista lähti 160 toimihenkilöä.

HKScanin kannattavuuden ja kilpailukyvyn tehostamisohjelma hakee hurjia 40 miljoonan euron vuotuisia säästöjä vuodesta 2020 eteenpäin. Tuoreet toimet säästävät yhtiön mukaan henkilöstökuluissa seitsemän miljoonaa euroa vuodessa.

Atriallakin liikevoitto on niiaamassa tänä vuonna edellisvuodesta, mutta HKScanilla köli raapii pohjaa, kun tappiot ja velkaantuneisuus ovat kasvaneet.

HKScan on reivannut kurssiaan verisesti kilpailluilla elintarvikemarkkinoilla, mutta iso laiva kääntyy kovin hitaasti. Yhtiön tuloksia on painanut Rauman uusi broileritehdas, joka ei ole lunastanut toistaiseksi odotuksiaan.

Kotimaiset elintarvikejätit Atria ja HKScan ovat taistelleet vuosikausia niin tuontia kuin toisiaankin vastaan. Kannattavuutta on kalvanut kaupan keskittyminen.

HKScanin ongelmat ovat nostattaneet spekulaatioita omistusjärjestelyistä ja omaisuuden myynnistä.

Iso ihme ei olisi omistuksellisen yhteistyön tiivistäminen Atrian tai ulkomaisen elintarvikeyhtiön kanssa.

Ovatpa muutamat tuottajat väläytelleet kahden lihatalon fuusiota, jolla saisivat kaipaamaansa neuvotteluvoimaa kauppaa vastaan.