Pääkirjoitukset

Työllisyyspaketti vahvisti hallituksen asemaa

Hallituksen etsikkovuosi on ohi, ja alun kompastelut taakse jäänyttä elämää.

Virheistä on opittu. Töitä tehdään aikaisempaa huolellisemmin ja esitysten vastaanottoa tarkemmin punniten.

Pakkolait oli viisasta vetää vähin äänin takaisin ja antaa aloite työelämän ehtojen uusimisesta työmarkkinajärjestöille.

Työllisyyden ja yrittämisen edellytysten parantamiseen tähtäävä ohjelma esiteltiin tiistaina. Ensikommentit kertoivat, että hallitus onnistui.

Esimerkiksi työntekijöiden etujärjestöissä näytettiin esityksille vihreää valoa. Toki yksityiskohdat sopimuksesta tulevat esiin vasta maanantaina, kun työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) pitää oman infonsa.

Tuolloin selvää tarkemmin, miten hallitus aikoo kiristää työn vastaanottamisen ehtoja ja toisaalta kannustaa yrityksiä työllistämään ja työttömiä ottamaan työtä vastaan.

Perusidea on se, että työttömyystukia pyritään siirtämään työllistämiseen. Samalla itsensä toiminimen avulla työllistävät yrittäjät pääsevät tukien piiriin.

Uusi avaus on sekin, että työtön voi työttömyyskorvauksella mennä työhön ja näyttää työnantajalle osaamistaan määräajan. Näin kynnys työllistämiseen alenee.

Kommenteissa tuotiin esiin se, että esitellyt toimet kohdistuvat pääasiassa itsensä työllistäjiin ja pieniin yrityksiin. Näin siksi, että uudet työpaikat ovat pääasiassa syntyneet pieniin tai keskisuuriin yrityksiin. Vientiteollisuudessa väki on vähentynyt.

Vaikka tuotannon määrä kasvaisikin, vientiteollisuus ei tule jatkossakaan työllistämään suoraan väkeä merkittävästi nykyistä enempää. Keskikokoisten ja suurten yritysten menestymisen edellytyksiä pyritään parantamaan maltillisilla palkkaratkaisuilla ja paikallista sopimista edistämällä.

Merkitystä on myös sillä, että jatkossa vientialat määrittelevät palkankorotusten tason.

Hallitukselle on nyt tärkeää, että sen esitykset saavat kannatusta. Nyt jopa SDP:ssä on patisteltu ammattiliittoja hyväksymään kilpailukykysopimus, eikä työllisyysohjelma saanut arvosteluryöppyä.

Hallitus tähtää työllisyysasteen nostamiseen yli 70 prosentin ja 110 000 uuden työpaikan luomiseen. Tavoite on hurja ja sen toteutumiseen uskoo harva. Tärkeää on kuitenkin kääntää talous ja työllisyys vihdoin kasvu-uralle.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic