fbpx
Pääkirjoitukset

Työmarkkinatunnelmat tiivistyvät joulun alla

Työmarkkinatilanne maassa on yhä päänavausta vailla päähuomion vieneen Posti-kohun jälkeen. Ratkaisuja odotetaan ennen joulua.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (vas.), valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ja tietohallintopäällikkö Ari Pöyry eivät ole vielä löytäneet sopua.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (vas.), valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ja tietohallintopäällikkö Ari Pöyry eivät ole vielä löytäneet sopua.

Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat työkiistansa sovittelua valtakunnansovittelijan johdolla ensi viikolla, samoin kuin muut lakossa olleet vientiteollisuuden alat.

Ensi viikolla sovittelussa on myös pari muuta työriitaa: konsulttialan ja kaivosalan työkiistat.

Parhaillaan on käynnissä Sähköliiton lakko tusinassa Teknologiateollisuuden isossa jäsenyrityksessä toimipaikkoineen.

Metsäteollisuudessa lakko vaihtui eilen kuuden päivän työsulkuun yli 30 tuotantolaitoksessa, kun muu vientiteollisuus palasi töihin kolmen päivän lakon jälkeen.

Metsäteollisuuden ja Teollisuusliiton välejä hiertävät etenkin kiky-tunnit, joista työntekijäpuoli pyrkii eroon. Kysymys on myös palkoista.

Samoin kiky-tunneista luopuminen ja sen vaikutus palkankorotuksiin jumiutti Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut, joille on sovitettu koko työmarkkinakierroksen päänavaajan roolia.

Tehty sovintoesitys ei palkkatasonsa vuoksi kelvannut työntekijäpuolelle. Työntekijäliitto ilmoittanee kohta uusista työtaistelutoimista.

Panokset vain nousevat, kun keväällä puidaan naisvaltaisen julkisten alojen työntekijöiden palkankorotusvaateita.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola nosti torstaina esiin, ettei yksittäinen valtakunnansovittelija ole välttämättä enää toimivin järjestelmä.

Hän ehdotti, että työmarkkinaosapuolet tarkastelisivat nykyisen työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmän uudistamistarpeita sitten, kun työmarkkinakierros on saatu päätökseen.

Sovittelujärjestelmää voi tarvittaessa uudistaa, mutta neuvotteluprosessin huonoja tuloksia ei pidä sälyttää yhden henkilön vastuulle. Siinä on kaikkien neuvottelijoiden peiliin katsomisen paikka.

Neuvotteluissa on kyse kompromissien löytämisestä, eräänlaisesta vaihtokaupasta osapuolten kesken. Järjestöiltä pitää löytyä luottoa omiin neuvottelijoihinsa eikä vain listata ehdottomia kynnyskysymyksiä.

Työtaistelut eivät ratkea asemasodalla vaan neuvottelemalla ja sopimalla.

Menot