fbpx
Pääkirjoitukset

Työmarkkinoille yhä hankalampi tilanne

Työ- ja elinkeinoministeriö etsii vaihtoehtoja ja uusia aikatauluja turvapaikanhakijoiden työllistämiseksi. Edessä on valtava urakka vaikeassa työllisyystilanteessa.

Turvapaikanhakijoiden virta jatkuu Suomeen ja 20 000:n raja ylittyi jo alkuviikosta.

Viranomaisilla on kädet täynnä vastaanottokeskuksien ja hätämajoitusyksiköiden rakentamisessa, eikä helpotusta ole näköpiirissä, kun turvapaikkaa hakevien kotouttamista ja työllistymistä pohjustetaan.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan uusia keinoja, joilla helpotetaan turvapaikanhakijoiden pääsyä työmarkkinoille. Samaan aikaan Suomessa on satojatuhansia työttömiä, joille on vaikeaa löytää töitä.

Avoimia työpaikkoja on yksistään TE-keskusten sivuilla tuhansia, mutta markkinat eivät toimi toivotulla tavalla. Avoimet työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa.

Merkittävä osa esimerkiksi pääkaupunkiseudun bussikuskeista ja siivoojista on jo maahanmuuttotaustaisia. Sekin on myönnettävä, että näihin töihin on nykyisellä järjestelmällä ja eduilla vaikea löytää kotimaisia työnhakijoita. Syistä ja seurauksista voidaan vääntää loputtomasti, mutta tilanne on jo nähtävissä jo työmarkkinoilla.

Ministeriö etsii työpaikkoja metsänraivauksesta ja lumenluonnista alkaen. Turvapaikanhakija voi nykyisen lain mukaan mennä töihin kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun turvapaikkahakemus on jätetty.

Paperitonkin voi päästä töihin kuuden kuukauden kuluessa turvapaikkahakemuksen jättämisestä. Hallitus aikoo lyhentää odotusaikoja ja vauhdittaa anomusten käsittelyä. Se on tässä tilanteessa välttämätöntä.

Turvapaikanhakijoiden työllistäminen jakaa mielipiteitä. SAK on jo varoitellut halpatyömarkkinoista, joita muualle on syntynyt. Aihetta ei voi väistää meilläkään.

Jonkinlainen työ on joka tapauksessa tärkeä lenkki kotouttamisessa. Suurin ongelma on, mistä töitä löydetään. Ratkaisevaa on myös, kuinka moni tulijoista on lopulta jäämässä Suomeen.

Syyskuun loppuun mennessä oli käsitelty noin 4 000 hakijan kohtalo. Tulijoita on jo yli 20 000 ja määrä voi nousta 50000:een. Jos vaikka vajaa puolet saisi turvapaikan tai oleskeluluvan, joudutaan työmarkkinoille sovittelemaan suurta joukkoa. Se ei suju kivuttomasti.

Menot