Pääkirjoitukset

Työtä saa vain hakemalla tai työllistämällä itsensä

Suomi on kamppaillut viime vuodet pitkittyneen taloustaantuman ja mittavan työttömyyden kanssa. Hallitus asetti kunnianhimoisen tavoitteen 110 000 uudesta työpaikasta ja työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin. Vaikka talouskasvun ennusteita on viime aikoina korjattu ylöspäin, työllisyystavoitteiden saavuttaminen vaikuttaa optimistiselta.

Työllistymisen esteissä riittää raivattavaa. Osasyy työttömyyteen on työpaikkojen vähyys. Tänä päivänä moni työhaluinen ja -kykyinenkin on työtön. Työttömien ja työhaluttomien välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä.

Työn ja tekijöiden kohtaanto-ongelmaan pitää tarttua tosissaan. Vaikka työttömiä piisaa, moneen avoimeen työpaikkaan ei löydy tekijää. Esimerkiksi käyvät Lapin turistikeskukset. On surkuhupaisaa, että työttömyyden ollessa korkealla tasolla Suomessa, tänne tarvitaan ulkomaalaisia kausityöntekijöitä esittelemään turisteille Suomen luonnon ihmeitä. Kausityö pienehköllä tuntipalkalla Pohjois-Suomessa ei suuremmin houkuta suomalaisia; ongelmia voi olla myös kielitaidon riittävyydessä ja monipuolisuudessa.

Kaikki työttömät eivät hae töitä, vaikka olisivat työkykyisiä. Näitä piilotyöttömiä eli ihmisiä jotka eivät ole viimeisen neljän viikon aikana edes hakeneet töitä, yritetään kovistella työnhakuun tiukentamalla työnvastaanottovelvoitetta. Viime joulukuussa työtä vailla oli Tilastokeskuksen mukaan 207 000 henkeä.

Positiivisiakin signaaleja on nähtävissä. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste pieneni joulukuussa 7,9 prosenttiin vuotta aiemmasta 9,2 prosentista. Työttömien määrä väheni 34 000 ihmisellä.

Erityisen ilahduttavaa on, että nuorten työllisyystilanne on kohentunut. 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli joulukuussa 14,7 prosenttia, eli 4,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten.

Vaikka nuorten työttömyys on helpottunut vuoden takaisesta, päätä ei voi työntää pensaaseen ja sulkea silmiä siltä, että kohentuneenakin nuorten työttömyysaste on edelleen korkea.

Nuorten korkeaa työttömyysastettakin huolestuttavampaa on toivottomuuden leviäminen. Jos nuoret uskovat, ettei töitä ole, he voivat jättää hakemisenkin sikseen. Toivottomuudelta pitää katkaista siivet.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic