Pääkirjoitukset

Työttömien määrä pakottaa reagoimaan

Koronaviruspandemian vaikutukset näkyvät tilastoissa. Tilanteen vuoksi tehtyjä väliaikaisia lakimuutoksia ollaan jatkamassa tämän vuoden loppuun.
TE-toimistoissa on riittänyt viime kuukausina vilskettä, kun työttömien määrä on noussut. Kuva: Lassi Puhtimäki
TE-toimistoissa on riittänyt viime kuukausina vilskettä, kun työttömien määrä on noussut. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronaviruspandemian vaikutukset näkyvät työttömyystilastoissa. Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan te-toimistoissa oli toukokuun lopussa yhteensä 432 700 työtöntä työnhakijaa eli 206 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Mukana luvussa ovat myös kokoaikaisesti lomautetut.

Lomautettuja koko maassa oli toukokuun lopussa 181 400, missä on 167 500:n kasvu vuoden takaiseen.

Hämeen ely-keskuksen alueella eli Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa työttömien määrä oli toukokuun lopussa 29 449, mikä oli 12 903 enemmän kuin vuosi sitten.

Kehitystä selittää ennen kaikkea lomautettujen määrän suuri kasvu. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 9 931.

Työttömyysaste Hämeen ely-keskuksen alueella oli toukokuussa yhteensä 17,3 prosenttia. Kanta-Hämeen suurin työttömyys oli Hämeenlinnassa: 16,3 prosenttia.

Päijät-Hämeen luvut olivat naapurimaakuntaa pahemmat. Erityisen synkkänä tilastoissa erottuu Lahti, jossa työttömyysaste painui peräti 22,2 prosenttiin.

Lahden luvut ovat nyt samaa luokkaa kuin Suomessa koettiin 1990-luvun lamassa. Tuolloin pahimpana lamavuonna 1993 työttömiä oli koko maassa 530 000 eli yli 22 prosenttia työvoimasta.

Työttömien ja lomautettujen suuri määrä vaatii poikkeuksellisia toimia.

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esitykset, joilla koronan aiheuttaman tilanteen vuoksi tehtyjä väliaikaisia lainsäädäntömuutoksia jatkettaisiin vuoden loppuun asti.

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa muutokset huomenna perjantaina, ja niiden on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa.

Pyrkimys on parantaa yritysten ja yrittäjien mahdollisuuksia reagoida poikkeuksellisessa tilanteessa.

Väliaikaiset muutokset liittyvät muun muassa lomautusta koskevien yt-neuvotteluiden kestoon sekä määräaikaisen työntekijän lomauttamiseen ja työsopimuksen purkamineen koeajalla taloudellisella ja tuotannollisella perusteella.

Lisäksi esitykset koskevat muun muassa lomautettujen työntekijöiden oikeutta työttömyysturvaan ja yrittäjien oikeutta työmarkkinatukeen.

Päivän lehti

7.7.2020