Pääkirjoitukset

Työttömyyden keskellä pula osaavista tekijöistä

Suomessa on satojatuhansia työttömiä, mutta yrityksillä on samaan aikaan suuria ongelmia löytää osaavia työntekijöitä. Tämä työmarkkinoiden ristiriita on vain kasvamassa.

Erityistä osaamista vaativiin työpaikkoihin ei ole edes riittävästi hakijoita, ja jos on, niin monelta hakijalta puuttuu osaamista ja usein myös sellaista työkokemusta, jota työnantajat tällä hetkellä arvostavat.

Työvoimapula on itse asiassa maailmanlaajuinen ongelma. Henkilöstö- ja työvoimaratkaisuja tarjoavan ManPowerGroupin vuosittaisen selvityksen mukaan työvoimapula nostaa pääsee kaikkialla maailmassa.

Suomessa ongelmat ovat vain syvenemässä, ja se on todella huolestuttava ilmiö. Neljällä työnantajalla kymmenestä oli hankaluuksia löytää sopivaa työvoimaa. Rekrytointiongelmista kärsineiden yritysten määrä on selvästi kasvanut viimeisen vuoden aikana.

Työvoimapula on usein yhdistetty poikkeuksellista erikoisosaamista vaativiin ammatteihin, mutta tuore selvitys piirtää toisenlaista kuvaa.

Kärjessä on ammattityöntekijöitä rakennusalan osaajista alkaen, mutta myös autonkuljettajia ja myynnin ammattilaisia.

Huomionarvoista on, että myös lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset näkyvät uusimmassa suomalaistutkimuksessa kasvavana ryhmänä. Työpaikkoja olisi, mutta ei aina päteviä hakijoita. Terveydenhuolto on murroksessa ja yritykset ovat tulleet vahvasti mukaan kisaamaan työntekijöistä. Kysymys kuuluu, pysyykö koulutusjärjestelmä ja ala ylipäätään mukana vauhdissa.

Rekrytointiongelmat kuulostavat massatyöttömyyden keskellä yllättäviltä, mutta ilmiö on ollut pitkään tiedossa. Varsinkin keskisuurissa yrityksissä olisi enemmän mahdollisuuksia palkata uusia työntekijöitä, mutta kriteerit ovat koventuneet.

Rekrytoinnissa ei haluta epäonnistua ja vaatimukset ovat sen mukaiset. Pienikin epävarmuus hakijan osaamisesta ja työkokemuksen puute jarruttavat palkkaamista. Koulutuksen merkitys on vain kasvamassa.

Mielenkiintoista tutkimuksessa on, että osaamisen rinnalla puhutaan hakijan potentiaalista ja asenteesta.

Yritykset ovat jopa lisäämässä oman henkilöstön koulutusta ja kehittämistä saadakseen osaajia uusiin rooleihin.

Päivän lehti

18.2.2020