Pääkirjoitukset

Ukraina karkaa kohti kaaosta

Viikonloppuna kangerrellen alkaneet ja saman tien keskeytyneet rauhanneuvottelut Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä eivät herättäneet toiveita itäisen Ukrainan rauhoittumisesta.

Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat vetosivat tuloksetta pitävän tulitauon puolesta.

Pahimmillaan tilanne ei ole enää minkään osapuolen hallussa, vaan karkaa kaikkien taustavoimienkin käsistä. Itä-Ukrainan kapinalliset eivät mahdollisesti tottele enää edes vahvaa tukijaansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Virallisesti Venäjä ei ole sodan osapuoli. Se ei kuitenkaan ole missään vaiheessa peitellyt valtapyrkimyksiään. Edelleen vain Putin voi halutessaan puhua järkeä kapinallisille.

Väärät tiedot ja valehtelu ovat olleet osa Ukrainan kriisiä alusta alkaen.

Presidentti Putinin on kerrottu väittäneen pietarilaisille opiskelijoille, että Ukrainan puolella taistelee Naton joukkoja.

Ukrainan hallitus vastaa propagandasotaan ilmoittamalla, että sen maaperällä on ainakin 8 500 Venäjän vakinaisen väen sotilasta. Väitteelle ei ole virallista vahvistusta. Se on kuitenkin paljon lähempänä totuutta kuin Putinin propaganda.

Neuvottelutie on vaikea ja toistaiseksi lähes tulokseton, mutta parempaakaan ei ole. Keskellä Eurooppaa käydään sotaa, joka voi laajentua jopa lännen ja Venäjän voimainmittelöksi, jota se on toistaiseksi onneksi vain pakotteiden tasolla.

Sotatoimet ovat jatkuneet keskeytymättä aikaisemmin sovitusta tulitauosta huolimatta ja saaneet 1990-luvulla käydystä Bosnian sodasta surullisen tuttuja terrorin ja kansanmurhan piirteitä.

Runsas viikko sitten Mariuopolin kaupunkiin tehtyä raketti-iskua voidaan hyvin ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) tapaan verrata Sarajevon pahimpiin tapahtumiin.

Tuomiojan ja kumppaneiden eli EU:n ulkoministereiden viime viikolla sopimat pakotetiukennukset eivät paljon paina. Kapinalliset eivät välitä niistä tuon taivaallistakaan. Venäjän johto puolestaan tekee kaikkensa kääntääkseen ne vähintäänkin sisäpoliittisesti voitokseen. Se ei tuota Putinille vaikeuksia.

Separatistit ovat niskan päällä ja saavuttaneet viime aikoina merkittäviä voittoja. Ukrainan hallituksen joukot ovat paikoin jopa lähes motitettuina. Taistelut jatkuivat kiivaina kohti sunnuntai-iltaa.

Venäjän tukemat kapinalliset haluavat ulosmitata kaiken mahdollisen, koska heidän sotamenestyksenä saattaa kääntyä keväällä, kun Ukraina saa lisää miehiä aseisiin. Maassa on käynnissä liikekannallepano, joka saadaan päätökseen huhtikuussa.

Henkensä ja läheistensä puolesta pelkäävät ukrainalaiset ovat lohduttomassa tilanteessa. Ihmisiä kuolee ja joutuu pakenemaan kodeistaan keskellä Eurooppaa.

Ukrainassa useita kertoja käynyt Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakala varoittaa maata Mariupolin jälkeen uhkaavasta seuraavasta verilöylystä. Valitettavasti se on enemmän kuin todennäköinen.