Pääkirjoitukset

Ukrainalaiset valitsivat Euroopan

Ukrainan parlamenttivaalit onnistuivat sittenkin vastoin kaikkia epäilyjä. Vaaleja ja sen tulosta on kiitelty vuolaasti erityisesti Euroopassa, mutta pienoisena yllätyksenä myös Venäjällä. Kremlin pikaisen vaalianalyysin mukaan Ukrainan tilanteen rauhanomaista ratkaisua kannattavat poliittiset voimat saavat enemmistön parlamenttiin, mikä puolestaan on omiaan rauhoittamaan Itä-Ukrainan kriisiä. Venäjä onkin ilmoittanut tunnustavansa vaalien tuloksen.

Vaalit jäivät kuitenkin muotopuoleksi, sillä Venäjään liitetyn Krimin ja Itä-Ukrainan venäjämielisten separatistialueiden asukkaat eivät äänestäneet viikonvaihteen vaaleissa. Näiden alueiden asema on edelleen epäselvä ja ainakin muodollisesti ne kuuluvat edelleen osiksi Ukrainaa.

Parlamenttivaaleja tarkkailleet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajatkin ovat vakuuttuneita vaalien sujuneen rehellisesti eikä vakavista väärinkäytöksistä ja vilpeistä ole havaintoja. Reilu peli vahvistaa maan kansanvaltaista asemaa ja edistää sen toipumista kokemastaan kriisistä.

Vaalitulos antoi selvän ja vahvan viitteen ukrainalaisten halusta kuulua osaksi Eurooppaa. Tulos on yksiselitteinen takaisku Venäjälle, jolle Ukrainan suuntautuminen länteen on ollut erityisen vastenmielistä. Kyse on Moskovan näkökulmasta alastoman valtapolitiikan ja sotilaallisen voimakentän ohella myös taloudellisista intresseistä.

Länsimielisten voitto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Ukraina marssisi tuota pikaa paraatiovesta esimerkiksi Naton tai Euroopan unionin jäseneksi. Nyt kansakunta on valinnut vapaissa vaaleissa vasta suuntansa länttä kohti.

Parhaassakin tapauksessa se on kuitenkin hyvä alku, sillä maan mittavat ongelmat eivät vaaleihin ratkenneet. Ukrainan talous on katastrofaalisessa tilassa eikä se kykene maksamaan miljardivelkojaan Venäjälle elintärkeästä maakaasusta ilman eurooppalaista lainoitusta. Talvi alkaa tuota pikaa ja siitä on tulossa ukrainalaisille hirvittävä, mikäli kaasutoimitukset syystä tai toisesta häiriintyvät.

Ukrainassa alkavat nyt hallitusneuvottelut, joista ennustetaan vaikeita. Eurooppa-mielisten puolueiden vastapelureina on joukko pienryhmiä, joista osa ei edes peittele sympatioitaan Venäjää kohtaan. Hallituksen syntyä edistänee kuitenkin se, etteivät oppositiovoimat ole suinkaan yksituumaisia, vaan kiistelevät myös keskenään Ukrainan suunnasta.

Moitteitta toteutuneet parlamenttivaalit ovat pieni, mutta tärkeä askel Ukrainalle kohti nykyistä vakaampia oloja. Itä-Ukrainan kriisi ei ole vielä kokonaan lauennut, vaan siitä on hyvää vauhtia kehkeytymässä ratkaisematon, jäätynyt konflikti. Sellaiseen ei kuitenkaan pitäisi yhdenkään osapuolen tyytyä, koska se hyydyttää kaiken kehityksen pahimmillaan vuosiksi eteenpäin.

Ukraina tarvitsee nyt vahvoja ja viisaita johtajia, jotka luotsaavat runnellun maan kohti parempia aikoja. Se tarvitsee myös luotettavia kumppaneita, joiden avulla maa voi toipua koettelemuksistaan.

Menot