Pääkirjoitukset

Ulkoministeri ei voi esiintyä tavis-Timona

Ulkoministeri on varsinkin virkamatkallaan Suomen ääni maailmalla eikä hän voi esiintyä yksityishenkilönä. Suomi on johdonmukaisesti puhunut naisten oikeuksien puolesta.
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on saanut selittää toimintaansa ja henkilökohtaista vakaumustaan parhain päin.

Ulkoministeri Timo Soini (vas.) on aiheuttanut arvostelua ja eripuraa osallistuttuaan keväällä abortinvastaiseen iltahartauteen virkamatkallaan Kanadassa ja kommentoituaan blogissaan Irlannin aborttikansanäänestystä. Elokuussa Soini nostatti uuden äläkän hehkutettuaan abortin kieltämistä Argentiinassa.

Blogikirjoittelua uskaliaampaa on toiminta virkamatkalla.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ratkaisi, ettei Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen ollut lainvastaista, mutta kuitenkin ongelmallista, koska virkamatkalla hän edustaa kotimaataan.

Oikeuskansleri on asian ytimessä todetessaan, että valtiota edustavan henkilön pitäisi suhtautua eri vakaumuksiin yleensä puolueettomasti ja neutraalisti.

Katolilainen Soini on perustellut mukanaoloaan ja mielipiteitään eritoten uskonnollisella vakaumuksellaan sekä sanan- ja uskonnonvapaudella. Hän on useasti ilmaissut olevansa elämän puolella ja raskaudenkeskeytyksiä vastaan.

Soinin linja aborttiin on päinvastainen kuin Suomen hallituksella, jota hänen tulisi edustaa. Tämä voi aiheuttaa ihmettelyä, miten Suomi todellisuudessa suhtautuu tyttöjen ja naisten oikeuksiin.

Ulkoministerin pitäisi ymmärtää asettaa maan etu etusijalle. Suomi on ulkopolitiikassaan johdonmukaisesti pyrkinyt puhumaan naisten oikeuksien puolesta. Niihin kuuluu mahdollisuus aborttiin.

Piinapenkki ei ole ohi, sillä oppositiopuolueista SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP aikovat esittää epäluottamuslauseen ulkoministerille hänen aborttikannanottojensa vuoksi.

Hallituspuolueista kokoomukselta on kuulunut kitkerää kritiikkiä, mutta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tyytynyt lähinnä muodollisiin moitteisiin ja halunnut julistaa tapauksen loppuun puiduksi. Sitä se ei ole, kun Soini ei ole pysynyt aisoissa.

Potkuilla uhkailu on tarjonnut Soinille mahdollisuuden uhriutumiseen ja ristiretkensä glorifiointiin kansalaisten tuntoja jakavassa asiassa.

Poliitikoillakin on oikeus tähdentää periaatteitaan, mutta kunkin on ymmärrettävä myös roolinsa ja rajansa.

Päivän lehti

20.2.2020