Pääkirjoitukset

Unioni perimmäisten kysymysten äärellä

Juuri tätä varten EU on olemassa. Jos jokin jäsenvaltio lähtee vaaralliselle, diktatuurin vievälle tielle, on sille osattava näyttää oikeaa suuntaa. Keinot ovat kuitenkin vähissä.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán kuuntelemassa maataan koskenutta keskustelua Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tiistaina.

Vuoden 2015 pakolaisaallon jälkimainingit lyövät yhä yli Euroopan.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi keskiviikkona, että ”Eurooppa on liian pieni jakaantumaan”. Toive on hurskas ja melkeinpä epätoivoinen. Euroopan unioni on jo valmiiksi jakaantunut.

Euroopan parlamentin hyväksymä päätöslauselma on ensimmäinen askel Unkarin rankaisemiseksi EU:n perusarvojen ja etenkin oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta.

Kansallismielisyyden voimin lietsottu maahanmuuttovastainen linja nosti viime kevään vaaleissa valtaan oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen.

Kansalta saatu valtuutus onkin ollut pääministeri Viktor Orbánin puolustuspuheiden päällimmäisin peruste.

Orbán syyttää EU:ta demokraattisen maan sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Euroopan unioni on perimmäisten kysymysten äärellä. Juuri tätä varten EU on olemassa.

Jos jokin jäsenvaltio lähtee vaaralliselle, edes epäsuorasti diktatuurin vievälle tielle, on sille osattava näyttää oikeaa suuntaa. Keinot ovat kuitenkin valitettavan vähissä.

Ratkaisuksi ei riitä Unkarin sen paremmin kuin Puolankaan sulkeminen päätöksenteon ulkopuolelle. Se pikemminkin ajaa merkittävät maat vain kauemmas ulkokehälle.

On tunnistettava asiat, jotka ovat jäsenmaissa sisäisiä ja myös ne, joita koskevat yleiset ja valtiolliset rajat ylittävät yhtäläiset periaatteet.

Kiihkeänkin kansallismielisyyden ja populismin kanssa on osattava elää – ja annettava parhaassa tapauksessa tukahtua sauhuunsa.

Viktor Orbán on vienyt maataan jyrkästi epädemokraattiseen suuntaan.

EU:n päätöslauselmassa esitetään huoli korruptiosta, ilmaisun- ja uskonnonvapauden ja akateemisen vapauden sekä vähemmistöjen oikeuksien kaventumisesta.

Unkari muistuttaa yhden totuuden järjestelmää, jossa valtakoneiston tärkein tavoite on pönkittää omaa asemaansa.

Pääministeri Orbánin on turha puhua maassaan tehdyistä demokraattisista päätöksistä niin kauan kuin opposition ääni on vaiennettu.

Suuntaus ei ole vailla mallivaltioita uusimmassakaan maailmanhistoriassa. Niitä ovat ainakin Venäjä, Kiina ja Turkki.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic