Pääkirjoitukset

Urbaania legendaa

 

Ei enää oman varjon pelkäämistä. Ei enää sängyn alle syöksymistä aina ovikellon soidessa. Ei enää aina niin rakastettuja yllätysvieraita, tv-lupatarkastajia.
 
Mikä ihmeen tv-lupatarkastaja, kysyy uusi sukupolvi 20 vuoden kuluttua. Silloin aika on tarpeeksi kypsä kertoa ehtaa urbaanilegendaa näistä jo myyteiksi muodostuneista taruolennoista, jotka radioaaltoja peilaamalla paikansivat käytössä olleen luvattoman televisiovastaanottimen. He olivat oven takana luuratessaan varsinaisia ankeuttajia, jotka vainusivat ilmaiseksi ruudun ääressä värjöttelevän katsojan jopa ovisilmän kautta. Ne herkuttelivat jo putkiradioiden aikakaudella tai mustavalkoisen kuvan aikana, mutta hullaantuivat tyystin värilähetyksistä, jotka väärinkäytettyinä olivat niiden suurinta herkkua.
 
Tv-lupatarkastajat eivät olleet inhimillisiä, tai ainakaan niitä ei ihmisinä pidetty. Ne astuivat jalallaan asuntoon kuin vampyyrit. Eli vain, jos ne kutsuttiin sisään. Vaikka tv-lupatarkastajat liikkuivat pimeyden turvin, ne eivät kuitenkaan kadonneet päivänvalossa savuna ilmaan verenimijöiden tavoin. Ne olivat immuuneja ristinmerkeille sekä solvauksille ja saattoivat itse tuoksua vahvasti valkosipulille. Auta armias, jos erehdyit tuon hyljeksityn ja yksin vaeltavan aaveen olohuoneeseen päästämään. Se oli menoa se.
 
Näille hahmoille moni on jos jonkinlaisia tarinoita yrittänyt sepittää vast´ikään hankitusta telkusta, jonka pintaa koristi viikkojen vanha pöly. Tv-lupatarkastajat eivät kuitenkaan pitäneet tarinoista tai selityksistä. Ne vihasivat niitä. Aluksi ne kaappasivat armotta pyhimmän viihde- ja tiedonlähteesi pois. Analogisen aikakauden päätyttyä ne muuttuivat entistäkin häijymmiksi jättäen teeveen kiusallaan paikalleen. Anastaakseen vain digiboksin ja vaatien siitä järjettömiä lunnaita rangaistuksesta puhumattakaan.
 
Mutta nyt tv-lupatarkastajat ovat kadonneet. Jos joku väittää olevansa kyseisen rodun viimeinen elävä legenda, vie hän todennäköisesti asunnostasi muutakin kuin vain television. Oikeita tv-lupatarkastajia ei tarvita enää kaikkien ylle loihditun kirouksen, Yle-veron takia. Nyt telkun tuijottelusta maksavat kaikki, oli sitten töllöä tai ei. Paitsi alaikäiset, köyhyyden rajoilla tasapainoilevat tai ahvenanmaalaiset. Tv-lupatarkastajien sukupuuttoon katoamisen myötä ei tullutkaan maailmanloppua. Tuli kaikille jaettu kuorma, jolla rankaistaan myös niitä, jotka olivat maksunsa aina ajallaan suorittaneet. Sitä ei kukaan paina villaisella. Eivät edes tv-lupatarkastajat, joiden huhutaan lymyilevän kuun pimeällä puolella odottamassa toista tulemistaan.

Mainos