Pääkirjoitukset

Urheilijoiden ja harrastajien kausi loppui lyhyeen

Suurimmissa ongelmissa ovat silti erilaiset tapahtumajärjestäjät.
Vajaa vuosi sitten Liigan huipennus oli hämeenlinnalaisjuhlaa. Nyt tunnelmat ovat tyystin toisenlaiset. Kuva: Tomi Vesaharju
Vajaa vuosi sitten Liigan huipennus oli hämeenlinnalaisjuhlaa. Nyt tunnelmat ovat tyystin toisenlaiset. Kuva: Tomi Vesaharju

Älä osallistu ryhmäharrastuksiin. Ulkona liikkuminen ja liikunta ovat hyviä asioita, mutta pidä etäisyyttä muihin ihmisiin.

Tällaiset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosittamat toimintatavat koronaepidemia-arkeen muuttavat urheilu- ja liikuntaväen kevään perinpohjaisesti.

Siitä, mikä oli vielä viikko sitten normaali, arkipäiväinen harrastus ja mainiota vastapainoa työlle, suositellaan nyt luovuttavan monilla paikkakunnilla ja monissa lajeissa.

Syyt ovat tietysti ymmärrettävät. Koronaviruksen tartuntoja pitää hidastaa lähes keinolla millä hyvänsä.

Harrastustyhjiöön tippuu väkisin myös moni lapsi ja nuori. Eilen selvisi, että useat urheiluseurat joutuvat keskeyttämään lasten ja nuorten harrastustoiminnan sen jälkeen, kun hallitus esitti koronalinjauksensa torstaina.

Lukuisilla paikkakunnilla esimerkiksi uima- ja liikuntahallien ovet laitetaan säppiin. Lasten ja nuorten turnaukset, leirit ja matkat on niin ikään pääsääntöisesti peruttu tältä keväältä.

Jotain järkevää tekemistä aktiivisille nuorille pitäisi keksiä harrastuskiellon aiheuttaman harmituksen tilalle. Tämä voi olla helpommin sanottu kuin tehty.

Ihan oma lukunsa on huippu-urheilu. Esimerkiksi jääkiekkoliigan loppukausi lässähti lopetuspäätökseen juuri ennen pudotuspelien alkua. Se tietää sitä, että mestaruuksia ei jaeta. Hallitseva mestari miesten puolella on siis edelleen HPK.

Pysähdyksissä ovat myös esimerkiksi Yhdysvaltojen suositut ammattilaissarjat. Kymmeniä ja satoja miljoonia euroja haihtuu ilmaan, mutta sillekään ei voi tässä tapauksessa oikeastaan mitään.

Ehkäpä suurimmissa ongelmissa ovat silti erilaiset tapahtumajärjestäjät – pienet ja suuret. Esimerkiksi Verkatehdas peruu tai siirtää kaikki loppukevään yleisötapahtumansa toukokuun loppuun asti. Samoin Hämeenlinnan teatterin kevät on kokolailla pilalla.

Isku on jo muutenkin kannattavuutensa kanssa kamppailevalle suomalaiselle kulttuurialalle kova. Yhteiskunnan olisi nyt hyvä tulla ainakin hetkeksi apuun.