Pääkirjoitukset

Urheilu ja politiikka ovat sidoksissa toisiinsa

Politiikka on ollut läsnä isojen urheilukilpailujen isäntävalinnoissa ja usein myös kisatapahtumissa. MM-kisat ja olympialaiset ovat mikä parhain paikka medianäkyvyydelle.
Suuria tunteita kansallisin tunnuksin. Köyhän Ugandan Joshua Cheptegei riemuitsi voitettuaan Timanttiliigan 5000 metrin juoksun 14. elokuuta Monacossa. Kuva: epa08604287
Suuria tunteita kansallisin tunnuksin. Köyhän Ugandan Joshua Cheptegei riemuitsi voitettuaan Timanttiliigan 5000 metrin juoksun 14. elokuuta Monacossa. Kuva: epa08604287

Ensi kevään jääkiekon MM-kisat oli määrä pelata Valko-Venäjällä ja Latviassa, mutta jälkimmäinen ei haluakaan järjestää kisoja diktatorisesti johdetun ja sekasortoisen Valko-Venäjän kanssa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajan Rene Faselin mukaan IIHF ole poliittinen järjestö. Kansainvälinen jääkiekkoyhteisö tekee lajiaan koskevat päätökset. Se ei voi kuitenkaan ummistaa silmiään maailmalta.

Urheilu ei ole koskaan irti politiikasta. Härskeintä politikointia on ollut erilaisten urheilukisojen myöntäminen rahan ja vaikutusvallan voimalla maihin, joissa poljetaan ihmisoikeuksia.

Raha ratkaisi muun muassa suoraan vuoden 2019 MM-yleisurheilukisojen isännyyden Qatarin Dohan hyväksi.

Poliittisen ulottuvuuden – ja samalla ihmisoikeuksien sekä demokratian – vähättely sataa itsevaltaisten hallitsijoiden laariin.

Politiikka on ollut ja on läsnä isojen urheilukilpailujen isäntävalinnoissa ja kisatapahtumissa. MM-kisat ja olympialaiset ovat mikä parhain paikka halutulle myönteiselle medianäkyvyydelle.

Politiikka on vaikuttamista valtioiden välisten ja yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen. Urheilua ei ole ilman yhteiskuntaa, kuten ei ole MM-kisojakaan ilman valtiollisia tunnuksia.

Politiikka hakee tukea huippu-urheilusta ja toisinpäin. Niiden erottelu muka omiin maailmoihinsa on hurskastelua.

Kisaisäntiä ei pidä varsinkaan ehdoin päästää kiillottamaan kilpeään valheeseen perustuvalla propagandalla.

Maailman muuttuessa kisapaikkojen valintakin on uudessa tilanteessa. Ratkaista eivät saa vain raha ja lupaukset komeista kisoista, vaan huomioon on otettava laajasti myös eettiset kysymykset.

Urheilu on ollut jo pitkään merkittävä näyttämö myös ihmisoikeuksien puolustamisessa. Mexico Cityn olympialaisissa vuonna 1968 amerikkalaiset pikajuoksijat Tommie Smith ja John Carlos painoivat päänsä alas ja nostivat nyrkkinsä rotusortoa vastaan 200 metrin juoksun palkintojenjaossa. Vaikuttava kannanotto oli Black Lives Matter -liikkeen edeltäjiä.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic