Pääkirjoitukset

Urheilulle valovoimainen johtaja

Veikkauksen ex-toimitusjohtaja Risto Nieminen nousi juuri niin ylivoimaisin luvuin Suomen olympiakomitean johtoon kuin etukäteen oli laskettavissa.

Jatkopestiä hakenut Roger Talermo jäi kolmanneksi, toiseksi kiilasi painipiireissä arvostusta nauttiva Jukka Rauhala. Tällä kertaa häviäminen ei varsinkaan ole häpeä.

Äänestyksessä eivät olleet puntarissa Rauhalan ja Talermon heikkoudet ja vahvuudet. Olympiakomitean valtuuskunta oli yksinkertaisesti vakuuttunut Niemisen taidoista.

Olympiakomitean johtoon valittu Risto Nieminen lähes hurmasi huippu-urheilun kerman.

Vankka tuki antaa hyvän avauspotkun Niemisen työlle. Samalla suosio kasaa hänelle paineita, joita ei missään mielessä voi kuvata latteasti kohtuullisiksi.

Ne ovat kovat – elleivät peräti valtavat.

Suomi on urheilun suuri maa, ei kuitenkaan enää mitaleilla ja tuloksilla mitattuna. Suurta on urheilun – varsinkin yleisurheilun, hiihdon ja jääkiekon – suosio kansan syvien rivien keskuudessa.

Urheilun asemaa vahvistaa myös media. Jokaisen suomalaisen urheilijan valinta arvokisoihin, erityisesti olympialaisiin, on kova uutinen. Suomalaiset ovat saaneet tottua siihen, että isoja otsikoita seuraavat onnettomat selitykset tappion syistä kisojen jälkeen.

Niemisen tehtävä on vähintään katkaista tappion kierre. Tästä on lähdettävä: suomalaisten urheilijoiden on menestyttävä kansainvälisillä areenoilla nykyistä paremmin.

Kuinka temppu tehdään? Niemisellä on vastauksia, joista osa jalostuu myös teoiksi vastuullisessa työssä.

Huippu-urheilun nosto ei tietenkään ole yhden miehen tai naisen show, mitä seikkaa Nieminen on osuvasti korostanut. Miten hänen vetämänsä laajojen piirien yhteistyö käynnistyy ja sujuu, sen näyttää vasta aika.

Harvinaisen usein suomalaisella huippu-urheilulla on varaa riidellä. Tämän urheiluelämää kauan läheltä seurannut Nieminen tietää, kokonaan eri asia on sitten se, onko suunta kohti sopua vai uusia kiistoja.

Huippu-urheilun keskeinen ongelma koskee rahaa. Kun sitä ei ole tarpeeksi, tulokset jäävät vaatimattomiksi ja kansainvälinen menestys jää muutaman urheilijan onnistumisen varaan.

Niemisen keskeinen tehtävä on kiistatta huippu-urheilun rahoituksen kasvattaminen. Valtiolta euroja tuskin on odotettavissa nykyistä enemmän, joten katse on käännettävä kohti yritysmaailmaa.

Siellä vahvistuu kaiken aikaa ”tulos tai ulos” -pelisääntö.

Suurellakaan rahasummalla ei voi ostaa huippu-urheilijaa, olympiavoittajaa. Tämä tiedetään, kuten sekin, että taloudellista tukea tulisi ohjata nuorille lahjakkuuksille lajista riippumatta.

Menestyksen tiellä on entistä enemmän myös Suomen koko. Lahjakkuuksia on 5,4 miljoonan asukkaan valtiossa paljon vähemmän kuin urheilussakin vahvistuvassa 1,3 miljardin asukkaan Kiinassa.

Päivän lehti

5.4.2020