Pääkirjoitukset

Urpilaisella vielä puolueväen tuki

Viikonvaihteessa tuli selväksi, ettei SDP:n historiallisen heikko gallup-tulos vaikuta puheenjohtaja Jutta Urpilaisen asemaan.

Työväenliike nyt -tapahtumassa puolueen kansanedustajat ja auktoriteetit presidentti Tarja Halosta myöten ilmaisivat tukensa puheenjohtajalle.

SDP:n kannatus on Ylen teettämän gallupin mukaan 15 prosenttia. Näin alhaisia lukuja ei historiasta löydy.

Surkea kannatus ja puheenjohtajan vahva asema eivät yleensä toteudu samanaikaisesti. Nyt toteutuu. Syynä ei välttämättä ole tyytyväisyys Urpilaiseen, vaan enemmänkin vahvan seuraajaehdokkaan puute.

Varmaa kuitenkin on, että jos kannatusluvut pysyvät pitkään nykyisellä tasollaan, Urpilainen saa seuraavassa puoluekokouksessa vahvan haastajan.

Johtava hallituspuolue kokoomus on sekin menettänyt jatkuvasti kannatustaan. Kenttä onkin, päinvastoin kuin demareissa, reagoinut tilanteeseen. Kataista on omien parissa kritisoitu ja julkisuuteen putkahtelee tämän tästä tietoja pohdinnoista, joissa Katainen asetetaan ehdolle EU:n huippuvirkoihin.

Molempien johtavien hallituspuolueiden puheenjohtajien asema on yhä vahva. Vahvana se pysyy kuitenkin vain, jos he kykenevät katkaisemaan puolueen kannatuksen alamäen.

Keskusta on jo pelottavan kaukana kokoomuksesta. Ylen gallupissa keskusta keräsi 23,8 prosentin kannatuksen, perussuomalaiset nousivat 19,3 prosenttiin ja kokoomus jäi soinilaisista jo prosenttiyksikön.

Edellä mainituissa kannatusluvuissa eivät vielä näy työmarkkina- ja rakenneratkaisujen vaikutukset.

Asiantuntijat ja ekonomistit ovat lähes ykskantaan kiitelleet hallitusta jämäkästä toiminnasta ja talouden kannalta oikeansuuntaisista ratkaisuista. Myös kilpailukykyä ja vakautta edistävän työmarkkinaratkaisun syntyminen lasketaan paljolti hallituksen ansioksi.

Kokoomuksen ja SDP:n kannalta valitettavaa on se, etteivät äänestäjät välttämättä palkitse hyvistäkään päätöksistä, vaan niiden vaikutuksista arkeen. Lyhyellä aikavälillä kansalaisten arki kurjistuu, kun ostovoima heikkenee.

Kilpailukyky kohenee ja työllisyys paranee vasta ajan kanssa, eikä kestävyysvajeen kiinni kuromisella juuri kannatusta kerätä.

Pikemminkin käy päinvastoin, koska se lyhyellä aikavälillä vain vie ihmisiltä etuuksia.

Oppositio osaa myös käyttää tilanteen hyväkseen. Kuvaavaa oli eduskuntakeskustelu kestävyysvajeesta. Oppositio tarttui heti kotihoidon tuen ehtojen tiukentamiseen ja muistutti, että äidit töihin ajamallako hallitus aikoo panna valtiontalouden kuntoon.

Jokaisen kokonaisuudesta irrotetun yksityiskohdan mielekkyyden perän voi huudella vallankin, kun unohtaa lantin toisen puolen: julkisen velan kasvun lähes yhtä ripeänä kuin EU:n kriisimaissa pahimmillaan.

Valtiontalouden miljardisopeutusta ei voi tehdä kenenkään etuihin kajoamatta.