Pääkirjoitukset

Useimpien kuntien viime vuosi näyttää miinusta

Kanta-Hämeen seutujen ja kuntien on sijoitettava elinkeinopolitiikkaan ja yhteistyöhön
Yleinen talousnousu ei näy kuntien viime vuoden tilinpäätöksissä. Kuvaaja: Juha Neuvonen

Ennakkotietojen mukaan valtaosa kunnista tekee viime vuodelta negatiivisen tilinpäätöksen. Pinnan alle on vajonnut 196 kuntaa. Suomessa on 311 kuntaa, joista 107 kutsuu itseään kaupungiksi.

Virallisesti viime vuoden tilinpäätökset valmistuvat vasta huhtikuussa. Tässä vaiheessa ovat koossa vain perustiedot, joten muutoksia ennusteisiin on vielä odotettavissa.

Vuosi sitten miinusta tehtiin 55 kunnassa. Ennustettu muutos on iso ja huolestuttava.

Mikä kuntia rassaa? Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, koska kunnat ovat hyvin erilaisia.

Kuntakoko ei ratkaise. Äkkiä katsoen parhaiten menestyvät suurimmat kunnat ja kaikkein pienimmät. Pahimmassa liemessä ovat keskisuuret, Hämeenlinnan kokoiset kaupungit.

Tulosta voi selittää sillä, että vain muutamat kunnat, lähinnä isot kaupungit ovat viime vuosina kasvattaneet asukaslukuaan. Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere ja Turku ovat kasvaneet muiden kuntien kustannuksella.

Näistä pääkaupunkiseutu tekee positiivista tulosta, mutta esimerkiksi Tampere, Turku ja Oulu negatiivista.

Kuntaliiton kuntatalousyksikön johtaja Ilari Soosalu arvioi, että näin heikko tulos on monen tekijän summa, johon vaikuttavat mm. huono verotulokehitys ja raskaat valtionosuusleikkaukset.

Vuonna 2017 kaikki Kanta-Hämeen kunnat tekivät positiivisen tuloksen. Vuoden 2018 ennakkotietojen mukaan vain Jokioinen ja Riihimäki ovat nousemassa plussalle.

Varmasti on syytä olla huolissaan, muttei jäädä kieriskelemään kurjuuteen. Hihat on käärittävä entistä tarmokkaammin elinkeinojen edistämiseksi.

Peruskysymys on väestön- ja sitä myötä verotulojen kasvu. Väestö ei kasva pelkällä asuntojen ja asuntotonttien tarjonnalla. Pitää olla työpaikkoja.

Elinkeinopolitiikkaan on sijoitettava nykyistä enemmän. Siinä yhteistyö kuntien ja seutujen kesken on erittäin tärkeätä. Kanta-Hämeen seutukunnilla ja kunnilla on tässä todellakin parantamisen varaa.

Lisäksi hämäläiset voisivat opetella myös kehumaan omaa maakuntaansa. Ei pidä olla ensimmäisenä näyttämässä peukkua alaspäin, kun omasta maakunnasta on kysymys.