fbpx
Pääkirjoitukset

Usko Fennovoimaan palasi

Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala sai keskiviikkona runsaasti myötäistä tuulta siipiensä alle, kun venäläinen Rosatom seuloutui voimayhtiö Fennovoiman yhteistyökumppaniksi.

Hanhikiven maastoon, Perämeren rantaan suunniteltu voimalahanke eli muutaman kuukauden hiljaiseloa, vaikka yhtiöllä onkin eduskunnan periaatepäätös sen rakentamisesta. Joukko suomalaisyrityksiä, jotka alkuun merkitsivät Fennovoiman osakkeita, luopuivat leikistä. Syyt vaihtelevat, jotkut luopujat pelkäsivät asiakkaidensa kielteisiä reaktioita, joidenkin rahavarojen niukkuus joudutti lähtöä.

Kovin takaisku oli saksalaisen E.O.N.-sähköyhtiön lähtö Fennovoimasta, sillä se omisti kolmanneksen yhtiön osakkeista. Hetken näytti jo siltä, ettei hankkeesta tule yhtään mitään. Sopimus 1 200 megawatin voimalasta on kuitenkin tarkoitus allekirjoittaa vuodenvaihteeseen mennessä.

Saksalaisyhtiön lähtö oli odotettu, sillä Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta ja korvata maan sähköenergian tarve pääosin uusiutuvalla energialla.

Rosatom on Venäjän valtionyhtiö, joka on alallaan yksi maailman suurimmista. Osakkuus suomalaisessa Fennovoimassa avaa venäläisyhtiölle ovet länteen ja Euroopan unionin sähkömarkkinoille.

Venäläisyhtiön tarjous japanilaista Toshibaa ja ranskalaista Arevaa pienemmästä voimalasta sopii myös Fennovoiman visioihin. Venäläinen pääoma korvaa saksalaisen ja sen lisäksi Rosatom edistää Fennovoiman tavoitteita myös osaamisellaan.

Sähkön kulutus ei enää Suomessa kasva, mutta toisaalta vanhimmat ydinvoimalat ovat tulossa käyttöikänsä päähän ja niiden korvaajiksi tarvitaan uutta perusvoimaa, tavalla tai toisella tuotettuna.

Kun Suomessa ollaan, Fennovoiman muuttuneista suunnitelmasta on luvassa taas uusi poliittinen vääntö. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen vaati tuoreeltaan jo kertaalleen myönnetyn luvan uutta käsittelyä. Ilmeisesti Tynkkynen puoluetovereidensa kanssa haluaa tehdä jo kertaalleen päätetyn asian mahdollisimman vaikeaksi silkasta politikoinnin ilosta.

On varmaa, että Fennovoima saa lupansa, vaikka vihreät yrittävätkin politikoida ja kaikin keinoin kyykyttää ydinvoimayhtiöitä. Luvan taakse on jo kertaalleen saatu eduskunnan enemmistö eikä sen myöntämisen jälkeen ole tapahtunut mitään sellaista, joka edellyttäisi voimalarakentamisen kieltämistä.

Se, että laitoksen toimittaja muuttuu japanilaisesta tai ranskalaisesta venäläiseksi, ei lupaehtoja lievennä, vaan ne ovat turvamääräyksineen yhtenevät. Eduskunta on luvan myöntänyt eikä sen tarvitse puuttua yksityiskohtiin, kuten reaktorin alkuperämaahan.

Ydinvoimalan rakentaminen on mittava teollinen investointi, joka sopii juuri nyt erinomaisesti syvän taantuman runtelemaan Suomeen.

Voimala tuo työtä ja monenlaista taloudellista toimeliaisuutta jo rakennusaikanaan. Valmistuttuaan laitos varmistaa sähköntuotannon ja se on vahva viesti teollisuudelle. Suomeen kannattaa edelleen investoida ja luoda uusia työpaikkoja.

Menot