Pääkirjoitukset

Uudella Veikkauksella pieni vedonlyöntikerroin

Kuva: Pekka Rautiainen

Vuosien kypsyttelyn jälkeen se on totta, kolmen rahapeliyhtiön jättifuusio. Vuodenvaihteessa Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistyvät yhdeksi valtiolliseksi rahapeliyhtiöksi, uudeksi Veikkaukseksi. Fuusion parjaajat, jotka tähyilevät maailmalle, ovat kypsiä koko valtiolliselle monopolille.

Yhtiöt vastasivat yhdistymisellään kansainväliseen pelialan kilpailuun, joka ulottuu myös Suomeen. Pelkona on ollut, että Euroopan unioni pakottaisi Suomen päästämään markkinoille pidäkkeittä kansainväliset peliyhtiöt, jotka eivät ole tähän asti saaneet markkinoida täällä tuotteitaan. Yhtä olennainen fuusion peruste oli varmistaa pelituottojen kehittyminen ja tuotekehityksen helpottaminen.

Valtiojohtoinen rahapelimonopoli ei ole maailmalla iso kummastus, harvinainen kylläkin. Arvostelusta huolimatta pelijärjestelmä nauttii kansalaisten vankkaa kannatusta.

Hyvin moni vaikuttaa sisäistäneen Veikkauksen vaaliman ajatuksen, että peleihin käytetty raha päätyy hyvään tarkoitukseen. Veikkauksen brändi on vahva.

Suomalaisen rahapeliyhtiön vankka monopoliasema takaa hyvät askelmerkit, muttei välttämättä 5–10 vuotta pidemmälle. Mikään ei ole ikuista.

Jokainen valtio säätelee joka tapauksessa jollain tavoin rahapelaamista. Esitetyn lisenssijärjestelmän käyttöönoton on Suomessa epäilty vähentävän yhteiseen hyvään sijoitettavia varoja ja lisäävän myös haittoja.

Yksinoikeus on perusteltavissa vain erityisellä ja painavalla syyllä. Valtion pelimonopolia puoltaa ns. yleinen etu.

Yksinoikeusjärjestelmä perustelee olemassaoloaan osin ristiriitaisesti ja tekopyhästi sillä, että se pyrkii pelien markkinoinnin ohella estämään pelaamisesta aiheutuvia ongelmia ja väärinkäytöksiä. On paikallaan, että pelaamisen valvontaan tulee mukaan nyt myös viranomaisarviointi.

Lisäksi rahapeliyhtiön tuotot käytetään jatkossakin yleishyödyllisiin tarkoituksiin, hyvinvointia edistäviin kansalaisjärjestöihin.

Vapautta on sekin, että suomalaiset saavat aivan laillisesti pelata rahapelejä ulkomaisilla sivustoilla. Suomessa ehkä joka kymmenes euro rahapeleihin karkaa ulkomaille, kun verkkopelaamisessa osuus on neljännes. Tulevaisuus on tyystin pelaamista harrastavien käsissä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic