Pääkirjoitukset

Uudenmaan eristämistä ei voinut enää jatkaa

Kansalaisoikeuksiin puuttuminen on hyväksyttävissä vain, kun se on laillista ja ehdottoman välttämätöntä, kuten koronakriisin aikaisemmassa vaiheessa oli.
Ohi on. Kaksi ja puoli viikkoa kestänyt sulku söi runsaasti poliisin ennestäänkin äärirajoille vedettyjä voimavaroja. Poliisi ja muut viranomaiset ansaitsevat toiminnastaan kiitokset kuten myös kaikki vastuulliset suomalaiset. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Ohi on. Kaksi ja puoli viikkoa kestänyt sulku söi runsaasti poliisin ennestäänkin äärirajoille vedettyjä voimavaroja. Poliisi ja muut viranomaiset ansaitsevat toiminnastaan kiitokset kuten myös kaikki vastuulliset suomalaiset. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Tänään kuukauden jatkunut poikkeustila on tullut jälleen uuteen vaiheeseen, mikä edellyttää kansalaisilta vielä aikaisempaakin enemmän malttia ja annettujen ohjeiden noudattamista.

Lailliset perusteet Uudenmaan sulkemiseksi eivät enää täyty. Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ei jäänyt aikaisemman perustuslakivaliokunnan kannan perusteella tuumaakaan tulkinnanvaraa.

Kysymys ei ole vain kielloista ja suosituksista, vaan myös siitä, miten hieman lavennettavia kansalaisvapauksia käytetään.

Vapaus sisältää aina vastuun. Nyt suomalaisten, maakuntarajoista välittämättä, on teroitettava ohjeet mieleensä.

Uusmaalaisten on paras olla kuin mikään ei olisi muuttunut päivässä tai parissa. Kaikkea matkustamista ja kontakteja on vältettävä.

Hallitus oli aikaisemmin erittäin vaikean paikan edessä päättäessään Uudenmaan maakunnan eristämisestä. Päätös oli historiallisen kova, koska liikkumisvapaus on yksi perustuslaissa mainituista kansalaisten perusoikeuksista.

Kansalaisoikeuksiin puuttuminen on hyväksyttävissä vain, kun se on laillista ja ehdottoman välttämätöntä, kuten kriisin aikaisemmassa vaiheessa oli.

Uudellamaalla oli tartuntoja huomattavasti muuta maata enemmän ja taudin leviämistä oli hillittävä. Nyt epidemiatilanne on jonkin verran tasaantunut, vaikka on toki yhä epäselvä.

Kaksi ja puoli viikkoa kestänyt sulku söi runsaasti poliisin ennestäänkin äärirajoille vedettyjä voimavaroja. Poliisi ja muut viranomaiset ansaitsevat toiminnastaan kiitokset kuten myös kaikki vastuulliset suomalaiset.

Sulkupäätöksen jatkamiseksi on niin haluttaessa löydettävissä perusteluja, eikä keskustelu pääty tähän.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan hallituspuolue keskustan ryhmä olisi toivonut, että sulkua olisi vielä jatkettu varotoimena. Nyt ei kuitenkaan ole maan kahtiajaon korostamisen aika.

Suomalaiset ovat samassa veneessä, ja vastuu kriisin voittamisesta on jopa aikaisempaa painavampana aivan kaikkien harteilla.