Pääkirjoitukset

Uudenmaan sulkeminen on äärimmäinen ratkaisu

Valtiovalta turvautuu ennenäkemättömän ankariin toimiin pitääkseen koronaepidemian terveydenhuollon hallinnassa. Uudenmaan eristäminen on äärimmäisen kova päätös.
Uudenmaan maakuntarajaa ei ole ylittäminen kuin erityisellä syyllä.
Uudenmaan maakuntarajaa ei ole ylittäminen kuin erityisellä syyllä.

Uudenmaan sulkemisen noudattaminen ei nojaa vain ihmisten omaan harkintakykyyn, vaikka hallituksen keskiviikkoillan tiedotustilaisuudessa saattoi näin vielä ymmärtää.

Poliisi, Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos perustavat kymmenille teille sulkupisteet, joissa matkustajat tarkastetaan. Valvonta on kattavaa vaikkei aivan aukotonta.

Poliisi partioi myös rautatieasemilla ja junien sisällä selvittäen matkustajien aikeet.

Rajanylitys käy jatkossa vain rahtiliikenteeltä ja muilta matkaajilta pelkästään kriittisestä ja painavasta syystä.

Matkustaminen on perusteltua lähinnä välttämättömän työn, omaisen sairastumisen tai lapsen tapaamisen takia. Kirjallinen todistus auttaa asiassa.

Jos jää kiinni rajoitusten rikkomisesta, saa rangaistuksena sakot.

Mökkireissu Uudeltamaalta ei enää onnistu. Hallituksen mukaan uusmaalaisten pitää välittömästi palata mökeiltään takaisin.

Jokaisella on luonnollisesti oikeus palata omalle asuinpaikkakunnalleen.

Tällaiset ihmisten liikkumisrajoitukset rauhanoloissa ovat ennenkokemattoman vakavia myös oikeudellisesta näkökulmasta ja sotivat muutamien oikeustajua vastaan. Rajoitukset ovat kuitenkin tässä vakavassa tartuntatautiepidemiassa välttämättömiä.

Kokonaisen maakunnan eristäminen muusta maasta perustuu siihen, että Uusimaa on koronavirusepidemian keskipiste Suomessa. Viruksen leviämistä muualle pitää kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä estämään.

Ilman Uudenmaan määräaikaista eristystä epidemia leviää niin nopeasti ja laajalti, että maan terveydenhuolto pysy enää perässä ja ihmisiä kuolee hoitojonoihin.

Valtiovalta ei halua joutua tilanteeseen, jossa virustauti riehuu pienemmillä paikkakunnilla uusmaalaisten tuliaisena. Uudellamaalla tehohoitokapasiteettia riittää, mutta toisin on esimerkiksi mökkipaikkakuntien erikoissairaanhoidossa.

Kansalaisen on harmituksenkin hetkellä syytä luottaa siihen, että asiantuntijoihin nojautuvat päättäjät tietävät, mikä on parhaaksi.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic