Pääkirjoitukset

Uudet rajoitukset ovat täysin nieltävissä

Terveydenhoitohenkilökunta tarvitsee nyt kaiken tuen – ehdoitta ja ilman sivulauseita. Erittäin vaativan tehohoidon rajuun kasvuun ei tosiaankaan ole varauduttu turhaan.
Hallitus kokoontuu keskiviikkona tarkastelemaan koronavirusepidemian vuoksi säädettyjen rajoitustoimenpiteiden jatkoa.
Hallitus kokoontuu keskiviikkona tarkastelemaan koronavirusepidemian vuoksi säädettyjen rajoitustoimenpiteiden jatkoa. Kuva: Mauri Ratilainen

Tehokkaasti tarttuva ja siten myös leviävä koronavirus on ilmeisesti vielä jopa toistaiseksi koettuakin hankalampi vastustaja terveydenhuollolle ja sen toiminnan tukemiseen tähtäävälle viranomaistoiminnalle.

Virus on uusi ja edelleenkin tuntematon. Juuri se tekee siitä niin vaarallisen. Tutkijat ja lääketeollisuus käyvät ylikierroksilla, mutta päättäjät eivät voi laskea mitään odotetun ihmelääkkeen tai rokotteen varaan.

Odottelu ei ole mahdollista.

Päätökset tehdään tuoreimman tiedon varassa, mikä on tarkoittanut Suomessa rajoitusten asteittaista kiristämistä. Se on ollut oikea toimintalinja – ja samalla käytännössä myös ainoa mahdollinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL on historiallisella tavalla suomalaisten hengen ja koko elämänmenon vartijana.

Kansalaisille ja myös yritystoiminnalle rajoitukset tuovat kohtalokkaan pahojakin hankaluuksia, joihin Sanna Marinin hallitus on pyrkinyt hakemaan kiitettävästi ratkaisuja.

Hallitus on tehnyt päätöksiään ja muun muassa viimeisimpiä ihmisten liikkumisvapauden ja elinkeinotoiminnan rajoittamiseen kohdistuvia esityksiä erittäin kovien paineiden alla.

Yrittäjillä ja kaikilla vaikeuksiin joutuvilla on oikeus tulla kuulluksi ja myös tuetuiksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Kantahämäläisittäin aiheellinenkin huoli ja valitus konkurssiaallosta, työpaikoista ja vaikkapa kaupassakäynnin säännöistä sai keskiviikkona luvan hetkeksi vaimeta.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on kuollut keski-ikäinen potilas COVID-19-tautiin. Uutiseen oli osattu varautua, kun tappava tauti riehuu Euroopassa, mutta silti ensimmäinen paikallinen kuolemantapaus hiljentää. Sen pitää hiljentää.

Sairastuneiden hoitotarpeen ja erittäin vaativan tehohoidon rajuun kasvuun ei tosiaankaan ole varauduttu turhaan.

Varmuusvarastoja ollaan perustellusti purkamassa sairaaloiden käyttöön. Terveydenhoitohenkilökunta tarvitsee nyt kaiken tuen – ehdoitta ja ilman sivulauseita.

Uudet liikkumisrajoitukset ja muun muassa tarpeelliseksi katsottu ravintoloiden sulkeminen ovat vain väliaikaisia käytännön järjestelyjä, joihin voimme hyvin sopeutua.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic