Pääkirjoitukset

Uudistuksia haettava umpikujasta huolimatta

Kolmikantaiselle työllisyysryhmälle kävi niin kuin etukäteen pelättiin. Yksimielisyyttä ei löytynyt ja kovasti odotetun raportin sisältö jäi laihaksi.

Työllisyysryhmä tosin ajettiin tiukalla aikataululla jo etukäteen mahdottoman tehtävän eteen. Hallitus joutuu nyt etsimään keinoja, joilla se voisi viedä välttämättömiä uudistuksia eteenpäin.

Työryhmä ei löytänyt sopua lähinnä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksiin, joista työmarkkinajärjestöjen kannat ovat olleet jo pitkään kaukana toisistaan.

Vastustusta löytyy hallituksen sisältäkin.

Perussuomalaiset pitävät kiinni siitä, ettei ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan puututa ilman kolmikantaa. Siitä on hallituksen yhteinen päätös.

Hallitus on pahassa välissä, vaikka sillä on nyt vapaammat kädet tehdä välttämättömiä uudistuksia. Ne ovat kuitenkin poliittisesti erittäin vaikeita työllisyysryhmän umpikujan ja kilpailukykysopimuksen jälkeen.

Tehokkaita työllisyyteen vaikuttavia keinoja on kovin vähän tarjolla.

Se on käynyt taas kerran selväksi, että työelämän rakenteellisia uudistuksia on erittäin vaikeaa viedä eteenpäin ilman laajaa konsensusta.

Ratkaisut ovat silti edelleen hallituksen käsissä.

Hallitus sai samaan aikaan kuin tilauksesta neuvoja maailmalta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kannusti työmarkkinaosapuolia sopimaan uudistuksista ja nimenomaan työttömien aktivointitoimien lisäämisestä. Sitä ei kolmikannassa saatu aikaan, mutta hallitus sai tukea omille ratkaisuilleen.

Valuuttarahaston raportti ei juuri muuten yllättänyt. IMF arvioi Suomen talouskasvun nousevan tänä vuonna 0,9 prosenttiin ja ensi vuonna 1,1 prosenttiin. Arviot ovat linjassa kotimaisiin ennusteisiin.

Vienti tökkii edelleen ja kasvu on yksityisen kulutuksen sekä rakennusinvestointien varassa.

Sekään ei yllättänyt, ettei tutkimus- ja kehitysleikkauksia oikein ymmärretä IMF:ssäkään.

Viime päivien tapahtumat eivät ole ainakaan helpottaneet hallituksen työsarkaa.

Sen on silti toimittava ja parsittava vaikeassa välissä kokoon työllisyyspakettia.

Muutokset ovat välttämättömiä työllisyyden vahvistamiseksi.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic